Menü

Rendszer kontra igény- Anyai dilemmák

Nem könnyű azoknak az anyáknak, akik minden erejükkel optimális gyereknevelésre törekednek, minden babával kapcsolatos kérdést megfontolnak, elemeznek, utána olvasnak egyszóval dilemmáznak. Fejükben pedig a kérdéseket nem válaszok, hanem újabb kérdések és dilemmák követik.

A sok-sok baba körül felvetődő dilemmák (lásd cumihasználat) királynője, hogy mi a fontosabb a rendszer, napirend kialakítása már a kezdetektől, vagy az igény szerinti gondozás, ellátás. Érvek és ellenérvek mindkét „ideológia” mellett akadnak bőven, szóval a „dilemmázós” anyukák törhetik rajta a fejüket napestig.

A rendszeresség kiegyensúlyozottabbá teszi mind a baba, mind az anya napjait. Kiszámíthatóbbá válik, hogy a baba mikor éhes vagy mikor van szüksége alvásra, így a külső programok is jobban tervezhetőek. De mielőtt az „átgondolós” anyuka fejében megszületne a megnyugtató válasz, döntés a napirend mellett, máris számtalan „de” fogalmazódik meg. A babák ugyanis nem biorobotok, ahogyan a felnőttek sem, ők sem mindig ugyanakkor éheznek meg, nem esznek mindig ugyanannyit, ráadásul egy-egy hasfájás, vagy fogzás miatti nyűgösség azonnal szétzilálja a napot.

Aztán persze a legtöbb anya rájön, hogy ezekre a kérdésekre nincs helyes vagy helytelen válasz. A babák túlélő ösztöne rendkívül erős, mely egyben azt is jelenti, hogy teljesen alkalmazkodnak az adott család ritmusához, és az anyai elvárásokhoz. A kulcskérdés tehát valójában az anya személyisége, hiszen nem tudunk önmagunkból kivetkőzni, hűen magunkhoz kell döntéseket hoznunk és az biztosan jó lesz a babánknak is. A babák igény szerinti ellátása kellő rugalmasságot igényel az anyától, a rendszeresség, napirend kialakítása pedig következetességet.

Egyébként a „megfontolgatós” anyák is a második gyerek után hamar ösztönössé válnak.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.