Menü

Anyák a munkaerőpiacon

Itt az ideje, hogy lassan itthon is tudatosuljon: a családbarát, illetve anyabarát munkahelyek megteremtése társadalmi érdek, ne csak hirdessük, hogy a gyerekvállalás érték, hanem értékeljük is.

Fontos lenne, hogy a gyerekvállalás ne taszítsa a nőket sem az inaktivitás kényszerébe, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az ő speciális igényeik ne süket fülekre találjanak a munkaerőpiacon.

Nem kivételezésről van szó, hanem a hátrányos helyzet kompenzálásáról, olyan foglalkoztatási formák alkalmazásáról, melyek munkáltatói és munkavállalói szempontból is előnyös feltételeket teremtenek a kisgyerekes nők számára.

Jelentős előrelépés, hogy ma már itthon is számos anyabarátnak tekinthető foglalkoztatási formát tesz lehetővé a törvényi szabályozás, más kérdés, hogy gyakorlatban ezeket milyen mértékben alkalmazzák. Ilyen foglalkoztatási forma például a távmunka, a bedolgozás, a részmunkaidő, kötetlen munkaidő. A munkáltatói oldal érzékenyítése családbarát, illetve anyabarát szempontból elengedhetetlen, és persze a munkavállalói oldalról sem lehet le venni minden felelősséget. A gyerekvállalás sok változást hoz: átalakulnak a prioritások, formálódik a szülők személyisége, átrendeződik a külvilággal való kapcsolattartás. Hogy a gyerekvállalás ne jelentsen automatikusan hátrányt egy nő számára a munkaerőpiacon egyéni felelősség is, tudatosan őrizni, ápolni kell a korábbi szellemi, illetve kapcsolati tőkénket, hiszen egy elavult szaktudás, önbizalomhiánnyal  kombinálva nem fog keresletre találni még egy „érzékeny” munkaerőpiacon sem.

Bár vannak e téren pozitív változások, mégis társadalmunk ebből a szempontból rendkívül kétszínű: egyrészről hirdeti a gyerekvállalás értékét és piedesztálra emeli az anyákat, ugyanakkor az élet számos területén egy nő számára a gyerekvállalás hátránnyá válik.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.