Menü

Mosogasson természetesebben!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mosogatunk, mivel a háztartási szerek közül a mosogatószerrel kerülünk a legközvetlenebb kapcsolatba. Azon kívül, hogy a bőrünkhöz ér mosogatás közben, a tányérokon, poharakon, edényeken keresztül közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek a mosogatószerben található összetevők.

Tud róla, hogy miket tartalmaznak a boltokban kapható mosogatószerek? Sajnos rengeteg vegyszerrel vannak tele, amelyek nagyon környezetszennyezőek. Innen pedig egyenesen arányos, hogy az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. Ezek a mesterséges összetevők főleg színezékek, illatosítók, zsírtalanító anyagok, tenzidek és foszfátok. Az előbbi hatása az emberi szervezetre, hogy segíti az élelmiszer-adalékanyagok felszívódását (amik általában szintén nagyon egészségtelenek), bár állítólag az edények szép fényesek lesznek tőle, a foszfátok sem a környezetbarát tulajdonságukról híresek, hiszen megakadályozzák, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvízben található anyagokat, és a természetes vizeknél a foszfát kóros algásodást idéz elő.

Ismeretes a vegyszerek rákkeltő hatása, és a mosogatószerek révén ezeket a vegyi anyagokat a saját tányérunkon tálaljuk az ételekkel együtt! Megoldás lehet a természetes mosogatószerek használata. Léteznek öko mosogatószerek, mind folyékony, mind mosogatógéphez alkalmazható formában. Kevésbé örvendetes tény, hogy az áruk elég borsos, legalább dupla annyiba kerülnek, mint a bolti készítmények. Haladó háziasszonyok házilag is készíthetnek mosogatószert. Ezek állhatnak mosószódából, mosószappanból, mosódió kifőzött levéből, szódabikarbónából, ecetből, citromléből, konyhasóból és illóolajokból, stb.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek egy része marhatja a bőrt, így esetükben gumikesztyű alkalmazása kötelező! Az sem mindegy, hogy milyen típusú edényt melyik természetes készítménnyel mosogat, mivel némelyik árthat azok felületének, például a mosószóda tönkreteheti a teflonbevonatot. A házi receptek alapján készült mosogatószerek használata elsőre furcsa lehet: nem habzik, más az állaga, mint a mosogatógéleknek, és esetleg ecetes öblítés szükséges az ilyen típusú mosogatás után. 

Fotó::
pixabay.com

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!