Menü

Mosogasson természetesebben!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mosogatunk, mivel a háztartási szerek közül a mosogatószerrel kerülünk a legközvetlenebb kapcsolatba. Azon kívül, hogy a bőrünkhöz ér mosogatás közben, a tányérokon, poharakon, edényeken keresztül közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek a mosogatószerben található összetevők.

Tud róla, hogy miket tartalmaznak a boltokban kapható mosogatószerek? Sajnos rengeteg vegyszerrel vannak tele, amelyek nagyon környezetszennyezőek. Innen pedig egyenesen arányos, hogy az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. Ezek a mesterséges összetevők főleg színezékek, illatosítók, zsírtalanító anyagok, tenzidek és foszfátok. Az előbbi hatása az emberi szervezetre, hogy segíti az élelmiszer-adalékanyagok felszívódását (amik általában szintén nagyon egészségtelenek), bár állítólag az edények szép fényesek lesznek tőle, a foszfátok sem a környezetbarát tulajdonságukról híresek, hiszen megakadályozzák, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvízben található anyagokat, és a természetes vizeknél a foszfát kóros algásodást idéz elő.

Ismeretes a vegyszerek rákkeltő hatása, és a mosogatószerek révén ezeket a vegyi anyagokat a saját tányérunkon tálaljuk az ételekkel együtt! Megoldás lehet a természetes mosogatószerek használata. Léteznek öko mosogatószerek, mind folyékony, mind mosogatógéphez alkalmazható formában. Kevésbé örvendetes tény, hogy az áruk elég borsos, legalább dupla annyiba kerülnek, mint a bolti készítmények. Haladó háziasszonyok házilag is készíthetnek mosogatószert. Ezek állhatnak mosószódából, mosószappanból, mosódió kifőzött levéből, szódabikarbónából, ecetből, citromléből, konyhasóból és illóolajokból, stb.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek egy része marhatja a bőrt, így esetükben gumikesztyű alkalmazása kötelező! Az sem mindegy, hogy milyen típusú edényt melyik természetes készítménnyel mosogat, mivel némelyik árthat azok felületének, például a mosószóda tönkreteheti a teflonbevonatot. A házi receptek alapján készült mosogatószerek használata elsőre furcsa lehet: nem habzik, más az állaga, mint a mosogatógéleknek, és esetleg ecetes öblítés szükséges az ilyen típusú mosogatás után. 

Fotó::
pixabay.com

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?