Menü

Mosogasson természetesebben!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mosogatunk, mivel a háztartási szerek közül a mosogatószerrel kerülünk a legközvetlenebb kapcsolatba. Azon kívül, hogy a bőrünkhöz ér mosogatás közben, a tányérokon, poharakon, edényeken keresztül közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek a mosogatószerben található összetevők.

Tud róla, hogy miket tartalmaznak a boltokban kapható mosogatószerek? Sajnos rengeteg vegyszerrel vannak tele, amelyek nagyon környezetszennyezőek. Innen pedig egyenesen arányos, hogy az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. Ezek a mesterséges összetevők főleg színezékek, illatosítók, zsírtalanító anyagok, tenzidek és foszfátok. Az előbbi hatása az emberi szervezetre, hogy segíti az élelmiszer-adalékanyagok felszívódását (amik általában szintén nagyon egészségtelenek), bár állítólag az edények szép fényesek lesznek tőle, a foszfátok sem a környezetbarát tulajdonságukról híresek, hiszen megakadályozzák, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvízben található anyagokat, és a természetes vizeknél a foszfát kóros algásodást idéz elő.

Ismeretes a vegyszerek rákkeltő hatása, és a mosogatószerek révén ezeket a vegyi anyagokat a saját tányérunkon tálaljuk az ételekkel együtt! Megoldás lehet a természetes mosogatószerek használata. Léteznek öko mosogatószerek, mind folyékony, mind mosogatógéphez alkalmazható formában. Kevésbé örvendetes tény, hogy az áruk elég borsos, legalább dupla annyiba kerülnek, mint a bolti készítmények. Haladó háziasszonyok házilag is készíthetnek mosogatószert. Ezek állhatnak mosószódából, mosószappanból, mosódió kifőzött levéből, szódabikarbónából, ecetből, citromléből, konyhasóból és illóolajokból, stb.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek egy része marhatja a bőrt, így esetükben gumikesztyű alkalmazása kötelező! Az sem mindegy, hogy milyen típusú edényt melyik természetes készítménnyel mosogat, mivel némelyik árthat azok felületének, például a mosószóda tönkreteheti a teflonbevonatot. A házi receptek alapján készült mosogatószerek használata elsőre furcsa lehet: nem habzik, más az állaga, mint a mosogatógéleknek, és esetleg ecetes öblítés szükséges az ilyen típusú mosogatás után. 

Fotó::
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.