Menü

Nem csak házon kívül boldog a gyerek

A mai modern társadalmakban, leginkább Európában és Amerikában egyre inkább azt gondolják a szülők, hogy a gyermekük akkor boldog, ha valamilyen tartalmas időtöltést biztosítanak a számukra. Amint egy kis szabadidejük akad, felkerekednek és járják azokat a helyeket, amik tetszhetnek a gyerekeknek: játszóház, állatkert, cirkusz, bábelőadás, vidámpark jut minden szabadnapra. De biztos, hogy ez a jó a kicsiknek?

Korunk rohanó világában igyekeznek a szülők, hogy a ritkán adódó szabadidejüket tartalmasan töltsék el. Otthon várja őket a háztartás, vagy csörögnek a telefonok, így hát inkább házon kívül töltik el a munkamentes időszakokat, hogy biztos legyen a szellemi kikapcsolódás. Ugyanez igaz a gyermekkel töltött szabadidőre is: minél több programot, emlékezetes élményt szeretnének kínálni nekik.

Ennek azonban nemcsak előnye, hanem hátránya is lehet! Bár az élmények maradandóak és jók, a kicsiknek szüksége van az otthon, teljesen szabadon eltöltött időre is, amikor kedve szerint játszhat, vagy választhatja meg, hogy mivel tölti az idejét. Ez jó hatással van a személyiségfejlődésére és az önállóságának fejlesztésére. Ha mindig kitalálják helyette, hogy mivel teljen az idő, akkor a későbbiekben is nehezebben várható tőle, hogy önállóan feltalálja magát.

Nem muszáj tehát minden szabad napra valamilyen programot tervezni! Az otthoni játék, közös ötletes időtöltések, meseolvasások legalább olyan jók a gyerekeknek. Ilyen környezetükben lehetőségük nyílik a kérdezésre, a beszélgetésre, saját környezetük pedig biztonságot jelent a számukra.

A gyerekprogramok ráadásul elég drágák, erre ma már egy jól felépített üzletág épült. Ezzel szemben az otthon töltött idő ingyen van! A gyermeke számára pedig legalább a cirkuszhoz hasonló emlékezetes élmény az is, ha stranddá alakítja át a fürdőszobát, ha bunkert építenek plédekből, vagy ha egyszerűen csak leül vele babázni, vagy autózni. Nem mellesleg, ez ingyen van, a kicsik számára mégis drágák ezek a percek. 

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.