Menü

Az unokájának is árthat, ha dohányzik terhesség alatt

Döbbenetes módon még mindig téma az, hogy a terhesség alatti dohányzás biztosan ártalmas-e a babának. Azok, akik mégis próbálnak kiállni a terhességi dohányzás ártalmatlansága ellen, azzal érvelnek, hogy a cigarettázás hirtelen abbahagyása stresszt, vagy akár depressziót okozhat, és ez árthat a babának, hiszen a tartós stressz depresszióra, cukorbetegségre, vérnyomászavarra való hajlamot okozhat.

A másik közhiedelem, hogy a dohányzás abbahagyásakor méreganyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami ez esetben ártalmas a babának, így akkor valamivel jobb néhány szál cigivel „szinten tartani”. A méreganyagok felszabadulása igaz, csakhogy másik értelemben: a szervezet azonnal elkezd jobb állapotba kerülni. A vér szénmonoxid-szintje már 8 óra után csökken, 2 nap alatt pedig teljesen eltűnik a szervezetből. Az egyéb pozitív hatások is folyamatosan jelennek meg, a megvonási tünetek pedig 2-3 hét alatt eltűnnek. A kb. 3 hetes stresszt pedig nem neveznénk tartós stressznek, ha a várandósság 9 hónapig tart…

És mi van a mérleg másik nyelvében, ha az anya dohányzik babavárás közben? Sajnálatos módon sokkal súlyosabb kockázati tényezők: alacsony születési súly, vagy tartós növekedési zavar, koraszülés, oxigénhiányból adódó fogyatékosságok, idegrendszeri problémák, légúti betegségek, vagy akár magzati elhalás. Továbbá kimutatott tény, hogy a terhesség ideje alatt dohányzó anyukák gyermekeinél jóval magasabb a bölcsőhalál kockázata.

Míg a várandósság alatti dohányzás károsságát cáfolók azzal érvelnek, hogy lehetséges a stressz miatti vérnyomászavar kialakulása, addig svéd kutatók igazolták, hogy a dohányzó kismamák majdnem felénél biztosan tartós és súlyos vérnyomás-problémák jelentkeznek már csecsemőkortól kezdve. Látható tehát, hogy a dohányzás sokkal közvetlenebb és biztosabb módon jelent kockázatokat, mint annak abbahagyása.

Másik bizonyított tény, hogy a dohányzó nők körében négyszer gyakoribb a méhen kívüli terhesség előfordulása! Ennél is megdöbbentőbb tényező, hogy generációkon átívelő problémát okozhatnak a várandósság ideje alatt elszívott nikotinrudak, az unokánál például megnövekszik az asztma kockázata. Ez még akkor is igaz, ha maga az édesanya nem dohányzik!

Biztosan megéri? 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.