Menü

Óvakodj a cukortól

Minél kevesebbet – ez a jelszó, ha cukorról van szó. A probléma ott van, hogy a napi maximálisan ajánlott mennyiséget a nyugati átlag meg sem közelíti. Felülről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei ajánlása így szól a cukorfogyasztással kapcsolatban: nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a napi kalóriabevitel öt százaléka. Korábban 10 százalékra tették ezt a mennyiséget, és az igazság az, hogy a legtöbb nyugati ember számára már az is álomkategóriába tartozott.

Az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett világ többi országában az átlagfogyasztó ennél jóval nagyobb mennyiséget visz be. Az USA természetesen élen jár a cukorfogyasztásban, náluk a felnőtt nőknek napi 25, a férfiaknak 37-38 gramm cukorbevitelt ajánlanak. A már említett WHO ajánlás napi 25 grammot jelent egyébként.

Ha ezek a számok nem mondanak sokat, érdemes fogyasztás előtt az adott termék csomagolására vetni néhány pillantást. Máris láthatjuk a szomorú valóságot, ennek a többszörösét visszük be szervezetünkbe nap, mint nap. A gyerekek tartoznak a legveszélyeztetettebb kategóriába, hiszen nekik jóval kevesebb cukrot szabadna bevinniük, mint a felnőtteknek, ráadásul úgy, hogy a legtöbb cukros termék őket célozza.

Elég egy-két deciliter a kedvenc üdítőből, de a gyümölcsjoghurtból és a gabonapehelyből sem kell éppen sok a napi megengedett mennyiség néhány perc alatti túllépéséhez.

A magas cukorbevitel sokrétű egészségügyi kockázatai köztudottak, az talán kevésbé, hogy ezeknek nem csekélyek az államra (elsősorban annak egészségügyére) hárított gazdasági hátrányai. Különösen az elhízás és a fogromlás az, ami népbetegség mivolta miatt komoly terhet ró az ellátórendszerekre. Ezzel együtt és az egyén problémája mellett egész társadalmakat fenyeget beláthatatlan következményekkel.

Fotó:
pixabay.com

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.