Mit igyunk reggelente?
- Dátum: 2014.07.27., 21:42
- csersav, cukormentes, édesítő, éhgyomor, élénkítés, fahéj, fekete tea, forrócsoki, friss lehelet, gyomor, habtejszín, holland kakaópor, kakaó, kávé, koffein, narancshéj, reggeli ital, tízórai, vanília, zöld tea, zsírszegény
Csörög az ébresztőóra, kapaszkodva botorkálunk a konyháig. Elkészítjük a kávét, és már az illatától kezd belénk visszatérni az életerő. A reggeli kávé megivásáig azonban ne szóljon hozzánk senki. Aki mégis be akar vágódni nálunk, hozza ágyba a kávét! – Mindez ismerős Önnek is? De vajon biztosan ez a leghatásosabb ébresztő? Olvassa el körképünket, hogy mit igyunk – és hogyan – reggelente!
1. Természetesen az első számú versenyzőnk mi más lehetne, mint a kávé, amit szinte már mindenki összekapcsolt gondolatban az ébredéssel. Az a rossz hírünk, hogy közvetlenül ébredés után kávét inni nem túl egészséges. A gyomrot megviselheti, ha éhgyomorra isszuk a kávét, ráadásul nem is olyan hatásos, mintha reggeli után, kb. a tízórai időpontjában fogyasztanánk. Aki vigyázni szeretne magára, és a kávé igazi aktivizáló hatására vágyik, az 10 óra körül fogyassza el a kávéját!
2. A fekete teára ugyanez igaz: éhgyomorra való fogyasztása a csersav tartalma miatt nem javasolt! Ezen kívül nagyon egészséges, élénkítően hat a szervezetre. Különlegessége, hogy kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, ezzel kellemes leheletet biztosít. Ez sem utolsó szempont reggelente… A reggelink elfogyasztása mellett, vagy után tehát kiváló lehet. Fontos viszont, hogy a fekete tea nem alkalmas a klasszikus folyadékpótlásra: azt mindenképp víz, vagy zöld tea formájában biztosítsuk!
3. Sokan azt hiszik, hogy a zöld tea inkább „délutáni ital”. Pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott reggelente, mivel segít a problémamegoldásban, serkenti a koncentrációs készséget és a munkamemóriát. Egy nehéz munkanap előtt nehéz elképzelni ennél kellemesebb kombinációt!
4. A kakaó nemcsak a gyerekeknek lehet kiváló reggeli ital! Egészséges formájában elkészítve a felnőtteknek is szuper ébresztő lehet. Cukrozott kakaópor helyett válasszunk minőségi holland kakaóport, vagy annak zsírszegény formáját. Hamar megszokhatjuk a cukrozatlan ízt, de az édesszájúak természetes édesítőkkel dobhatják fel a reggeli finomságukat.
5. Készítsünk házi forrócsokit, ha boldog reggeleket szeretnénk! Olvasszunk fel cukormentes étcsokoládét, töltsük át pohárba, és öntsük fel tejjel! Ízesítsük fahéjjal, vagy narancshéjjal, ilyen ízorgia mellett pedig azonnal kinyílnak a szemeink, és kellemesen indulhat a nap!
6. Habtejszín és vaníliarúd segítségével isteni vaníliás reggeli italt állíthatunk elő, amelyet akár a gyerekekkel közösen is fogyaszthatunk. Akkor is ajánlott, ha feszülten ébrednénk, vagy stresszes napra számítunk, ugyanis a vanília segít az ellazulásban.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?