Menü

Hogyan utazzunk gyerekkel?

Az amúgy sem egyszerű nyaralási procedúrát alaposan megbolygathatja, ha útitársaink között gyermek is van. Melyek azok a dolgok, amelyekre ilyenkor oda kell figyelni?

Az első és legfontosabb a szülők megfontoltsága, elsősorban nekik kell eldönteni azt, hogy csemetéjük elég érett-e már ahhoz, hogy elvigyék nyaralni. Az egy év alattiak esetében például nem szokták ajánlani a hosszabb utazást, és általában a külföldi túrát sem. Persze, ahogyan említettük, minden mérlegelés kérdése, de mindenképpen bele kell számolni a dologba azt, hogy a nagyon picik nehezen viselik a hosszú utat, és az azzal járó kényelmetlenségeket. A különböző egészségügyi veszélyeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha pedig a célországba valamilyen okból védőoltást ajánlanak, az természetesen számukra jó eséllyel kiesik.

Az utazás alapja a kényelmes testhelyzet és minden olyan felszerelés beszerzése, és autóba helyezése, amely kellhet a gyermeknek. Nem szabad otthon hagyni a kedvenc játékát, cumiját, ha kell, valamint a ruházat megfelelő kiegészítőit, voltaképpen minden olyan dolgot, amit otthon megszokott. Ami a komfortérzetét biztosítja. A kényelmes, laza ruházat mellett ilyenkor nyáron arra is oda kell figyelni, hogy a kicsinek ne legyen melege és a közvetlen napsütéstől is védve legyen. Utóbbi egy autóablakra szerelhető árnyékolóval egyszerűen megoldható.

A nyaralásra érdemes összeállítani egy kis házipatikát, ezt amúgy sokan maguknak is megteszik. Az alapvető gyógyszereket tartalmazó felnőtt csomagot a gyermekre tekintettel olyan dolgokkal egészítsük ki, mint fertőtlenítő oldat, steril gézlap, allergia elleni szerek, ragtapasz, olló, csipesz, lázmérő.

A káros napsugárzástól, leégéstől való védelmet nem lehet elégszer hangsúlyozni, főképp, hogy a gyermekek bőre még nagyobb odafigyelést igényel. Így nem hagyhatjuk ki a számukra megfelelő fényvédőt, és krémet sem.

A gyermekkel való utazás egyáltalán nem ördögtől való, de mint ahogyan említettük, komoly felkészülést és körültekintést igényel. Ha minden rendben, az egész család életre szóló, közös élményekkel gazdagodhat.

Fotó:
pixabay.com

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

Sport és tanulás? Avagy a sporttevékenység hatása a tanulásra

Sosem tartottam helyesnek a sportmegvonással büntetni a gyereket, holott bennem is megfordult már, hogy „még egy rosszjegy és nincs fociedzés”. Pedig a sport és a tanulás meglepően jó kapcsolatban van egymással.