Menü

Természetes szappannal ápoljuk bőrünket

Manapság ismét divatba jött a szappanok használata. Az emberek szívesen térnek vissza a természetes eredetű, klasszikus termékekhez, legyen szó akár ételekről, tisztító- és mosószerekről, vagy piperecikkekről. Lassan már minden kirakodóvásárban, sőt a drogériák polcain is nagyobb szappankínálatot találhatunk.

Azonban vita tárgya - sokszor még a készítők között is -, hogy a glicerines szappan javasolt-e, vagy sem? A kulcsszó a hozzáadott glicerin. A szappankészítés során természetes módon glicerin képződik. A glicerin pozitív hatását azzal indokolják, hogy hidratálja a bőrt. Alapvetően ez igaz is, viszont nagy dózisban a hatása épp ellenkező: a bőr száraz, repedezett lesz tőle. Sajnos az általános szappanok hozzáadott, szintetikus glicerint tartalmaznak, azaz mesterséges eredetűek. A különbség tehát az, hogy a természetes, házilag készített szappanokban a glicerin eredeti formájában van jelen, normál mennyiségben; a gyárilag készült szappanokhoz viszont iparilag adják hozzá a glicerint, ezért annak mértéke és eredete is mesterséges. Az átlátszó szappanokat a száraz bőrűeknek érdemes kerülnie, mivel azoknak magas a glicerintartalma.

Ha természetes összetevőket tartalmazó szappant használunk, akkor ne várjuk, hogy ugyanúgy habzik majd, mint egy bolti szappan, vagy tusfürdő. Azon termékek ugyanis olyan mesterséges összetevőket tartalmaznak, amelyek fokozzák a habzó hatást. Figyeljünk oda arra is, hogy a szappan ne tartalmazzon tartósítószert. A jó terméknek erre nincs szüksége, ugyanis a megfelelő összetevőkből és elkészítéssel előállított szappanok maguktól is tartósak lesznek: legalább fél éves szavatossági időt várhatunk.

Ne dőljünk be továbbá az antibakteriális hatásnak: gyakorta ezen termékek semmivel sem védenek jobban a kórokozókkal szemben, sőt el nem hanyagolható káros „mellékhatásokkal” rendelkeznek, nem csak a bőrünkre nézve. Ráadásul növelhetik a baktériumok ellenálló képességét.

Törekedjünk tehát arra, hogy minél természetesebb anyagokkal találkozzon a bőrünk! Ezzel helyreállíthatjuk természetes egyensúlyát, valamint elkerülhetjük az allergiás reakciókat is. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.