Menü

Színfalak mögötti felelősségvállalás- „Szertartások apával”

Bár egy gyermekszületésénél természetesen minden figyelem elsősorban az újszülöttre és a kismamára irányul, fontos, hogy a kispapák is bevonódjanak a baba gondozásába. A látszólagos mellőzött szerep ellenére az újdonsült apukák számára ott van a színfalak mögötti felelősségvállalás, és támogatás, ami hatalmas segítség lehet a kismama számára.

Nem minden kispapa találja a helyét az új helyzetben, ráadásul gyakran a kismamák is hajlamosak kizárni a baba körüli tevékenységekből az apukákat. Pedig számos terepe lehet az apaság megélésének, és nemcsak akkor, amikor a gyerek már tud beszélni, járni.

A baba ideális fejlődéséhez az apa részéről érkező fizikai és érzelmi közelség is fontos. Számos szertartás van, amibe az apukák is részt vehetnek, sőt saját szertartásokat alakíthatnak ki babájukkal. Ezek a „rítusok” segítik a biztonságos kötődés kialakulását, az egymásra hangolódást.

Az apukák bevonódásának alkalma lehet a fürdetés, a pelenkázás vagy a büfiztetés is. Bár az elején ezek a tevékenységek komoly kihívást jelenthetnek, mivel inkább feladatnak tűnhet egy síró, gyakran ordító baba bepelenkázása. De idővel, amikor rutinná válik, akkor belsőséges együttlétek alkalma is lehet, hiszen ilyenkor csak a babára figyelünk, beszélünk hozzá, a biztos kezeket pedig a babák is megérzik. Így válhat az elején kíntatásnak tűnő fürdetés megszokott, biztonságot jelentő közös együttlétek alkalmává.

Persze ehhez az is, kell, hogy a „szertartások” alkalmával valóban csak a babára figyeljünk, szüntessük meg a zavaró zajforrásokat (például ne legyen ilyenkor ott a telefonunk), legyünk kitartóak és higgadtak.

A baba számára legfontosabb dolgokat, úgy, mint szeretet, elfogadás és biztonság nemcsak az anyák biztosíthatják, az apaság megéléséhez és az apához való kötődés kialakulásához is kulcsfontosságú a közelség és a részvétel.

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.