Menü

Remény a meddőséggel küzdő nőknek

  • Dátum: 2014.06.01., 20:46

Magyarországon a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség problémája. A legtöbben végső elkeseredésükben lombikbébi programhoz fordulnak – ez azonban csak akkor sikeres, ha az embrió megfelelően meg tud tapadni az anya méhében. A legújabb kutatások szerint a folyamatot segítheti a hiperbár oxigénterápia.

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év alatt. Ez Magyarországon körülbelül minden hatodik párt érint. Az esetek körülbelül felében a nőnél, 35%-ában a férfinál, 10%-ban pedig mindkettőjüknél fennállnak a megtermékenyülést gátló problémák, illetve 5%-ban nem ismert az ok. A meddőség eredete rendkívül szerteágazó: a testi és lelki akadályokat mind le kell győzni az áldott állapothoz.

Az orvosok a különböző vizsgálatok eredménye alapján gyógyszeres kezelést javasolhatnak a termékenység elősegítésére. Akiknél ez nem elég, a lombikbébi eljárás jelenti az utolsó reménysugarat. A ma már nagyon fejlett mesterséges megtermékenyítéstől a párok azonnali eredményt várnak – ez azonban sok esetben nem következik be rögtön. Az ok legtöbbször a méhnyálkahártya nem megfelelő vérellátásában és vastagságában keresendő: a 7 mm vagy annál vékonyabb nyálkahártya falú méh ugyanis nem képes befogadni a beültetett embriót, így nem történik meg a kívánt terhesség. A magzat megtapadásához tehát elengedhetetlen a méhnyákhártya előkészítése a menstruációs ciklus alatt. A túl vékony endometriummal rendelkező nőket nagy dózisú ösztrogén szedésére sarkallják, illetve olyan gyógyszereket írnak fel nekik, amelyek növelik a periférikus vérkeringést. Sok nő azonban nem szívesen vesz magához gyógyszert, mert ez károsíthatja a magzatot.

Az orvosok évek óta keresik a megoldást, hogy természetes gyógymóddal jelentősen növeljék a méh befogadóképességét. A hiperbár oxigénterápia számos kutatás alapján megfelelő kezelés lehet a méhnyákhártya ideális vastagságának és vérkeringésének biztosításához.  A belgrádi egyetem 3 éves kutatása során 32, 24-34 éves meddő nőt vizsgált, akik előtte nem vettek részt semmilyen, a megtermékenyülést segítő eljáráson. Az alanyok 7 egymást követő napon, ciklusuk 5. napjától kezdve 70 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesültek. A nőket 2,3 atmoszféra nyomáson kezelték, ami körülbelül 15 méteres vízmélységnek felel meg.

A kezelés hatására a nőknél az átlagos méhnyákhártya vastagság 11 +/- 2.6 milliméter lett a peteérés idején. Ezen kívül a méhnyákhártya minősége, vérellátása is sokkal kedvezőbb volt, valamint hajszálér hálózata is sűrűbb lett a hiperbár oxigénterápiás kezelés alatt, mint a terápiamentes ciklusban.  A hiperbár oxigénterápia tehát új távlatokat nyit a meddőség kezelésében, új reményt adva sok százezer nőnek.

„Általánosban elmondható, hogy minél jobb a méhnyálkahártya keringése és vastagsága, annál nagyobb az esély a sikeres beültetésre lombikbébi eljárás esetén” – mondta el dr. Sipos Miklós nőgyógyász, mesterséges megtermékenyítés specialista. „Mind a  meddőség, mind az implantációs zavar sok tényezőn múlik, a nyálkahártya keringése és vastagsága  azonban mindig igen jelentős faktor.  Olyan esetekben, ahol valóban komoly küzdelem a beültetésnek is megfelelő vastagságú endometrium elérése és rutin eszközeink nem hoznak eredményt, segíthet a hiperbár oxigénterápia. Mindez persze függ a nyálkahártya-vékonyság és az elégtelenség kialakulásának eredeti okától, de gondos betegválogatással az eredmények javíthatók.”

 „Magyarországon a párok 20%-a küzd meddőséggel, és ezen esetek jelentős részében a nem megfelelő vastagságú méhnyálkahártya tehető felelőssé” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Amennyiben a későbbi kutatások alátámasztják a mostani eredményét, a hiperbár terápia valóban sok pár számára jelent segítséget. A budapesti Hiperbár Centrumban is tervezünk hasonló kutatást, és bízunk benne, hogy hamarosan pozitív eredményekről számolhatunk majd be.”

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Forrás, fotó:
Well PR

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.