Menü

Kávézás helyett napozás

A kávé, a koffein rengeteg ember számára a nap igazi elindítását jelenti, de sokan nem tudják, hogy ha nagyon akarjuk, könnyedén helyettesíthetjük a felkelés utáni feketét.

A kávéról, a kávézásról rengeteg szó esik. Korábban sokszor érte kritika a legnépszerűbb élénkítő italt, manapság a legtöbb táplálkozási szakember azt mondja: napi egy-két pohár nem árt, sőt használ is. A fekete teát szintén nagyon sokan fogyasztják nap, mint nap, szintén egészséges italról van szó, persze csakis mértékkel fogyasztva.

De lássuk, mi az, amit konkrétan kapunk ezektől a reggeli ébresztőnek szánt italoktól! A bennük lévő koffein először is élénkíti az agyműködését, a vérkeringést és az anyagcserét. Jót tesz az ereknek, éberré tesz, ugyanakkor megvan az a negatív tulajdonsága, hogy hatása rövid, ráadásul hosszabb távon épp a teljesítőképességet csökkenti. Még hosszabb távon a koffein becsaphatja a szervezetet, amely fáradt, de a szer hatása miatt ezt nem érezzük kellően. Ebből természetesen komolyabb egészségügyi problémák is adódhatnak.

Mint említettük, a fogyasztási határérték alatt maradva ilyen problémáink valószínűleg nem lesznek, ugyanakkor még az az egy reggeli fekete is helyettesíthető azoknak, akiknek van erre igényük és kitartóak, eltökéltek.

Ilyen lehet a reggeli napozás, napfürdő. Elég 15-20 percet, minél több szabad bőrfelülettel, a napon tölteni felkelés után rendszeresen, igaz, ez időjárás és évszakfüggő. A szakemberek szokták tanácsolni a vízfogyasztást, esetleg némi sóval vegyítve, ami energiát adhat a napra. Ajánlják még a karfürdőt (hideg vízben, könyék felett, 30 másodpercig), és a szabad levegős légzőgyakorlatokat.

Persze a kávézást egyik sem fogja kiütni a divatból, de aki életmódot akar változtatni, annak megfelelő alternatívát kínálnak ezek a módszerek.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.