Menü

Megszabadulni a pelenkától

A legtöbb három éves gyermek nappal már szobatiszta, ami óriási megkönnyebbülést jelent a szülőknek. Mindenben egyre önállóbb, beszéde is egyre színesebb, érzelmeit már egyre inkább el tudja mondani.

Sok gyerek három évesen kezdi az óvodát. Bár már egyáltalán nem kötelező, hogy óvodás korra a gyerek szobatiszta legyen éjjel, és nappal, azért ezt a legtöbb szülő igyekszik addigra elérni. Hiszen jóval könnyebbé válik pelenka nélkül az élet és a kicsi is ráébred arra, mennyivel kényelmesebb is.

Három évesen már nagyon ügyesen mászókáznak a csemeték, a hintát még nem tudják hajtani, de a háromkerekű kerékpárt már igen. A lépcsőt is rendeltetés szerűen használják, azaz váltott lábbal lépcsőznek. Képes már fél lábon is megállni, s már az ugrálás, ugrás is megjelenik a használt mozgásformák között. Mind többször játszik szerepjátékot, gyakorlatilag mindent eljátszik, ami érdekli.

Érdemes minél többet levegőre vinni, gyerekek közé, hiszen így szocializálódik legkönnyebben. Ha mégis rossz az idő, nem lehet kimenni, akkor foglalkozzunk vele minél többet. A meseolvasás legyen az egyik legkedvesebb időtöltés, de adjunk neki bátran ceruzát, filctollat, zsírkrétát, gyurmát, vízfestéket, temperát, hadd ismerkedjen a különböző anyagokkal, színekkel. Rajzoljunk, színezzünk együtt. Igen hasznosak a matricás foglalkoztatók is, ezekkel minden gyerek szívesen elbíbelődik.

Kifejezetten önálló étkezés, öltözködés, fürdés közben, a szabályokat, a normákat is igyekszik betartani.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy melyik keze az uralkodó, magyarán jobb, vagy balkezes lesz-e. Ha még nem alakult ki, melyik kezét használja többet, akkor se essünk kétségbe, mert az óvodában ezt figyelemmel követik és azonnal szólnak, ha szükség van valamilyen fejlesztésre.

Beszédje érthető, egyre szebben beszél, kerek mondatokban és az érzelmeit, érzéseit is ügyesen ki tudja fejezni. Vigasztal, segítséget kér.

Elvileg ebben a korban az alapszíneket és testrészeket már ismerik a gyerekek. Ha netán a kézügyessége, a rajzai még nem felismerhetőek, nem kell aggódni, mert ez akár egy csapásra megváltozhat heteken, hónapokon belül.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.