Menü

Lázadó tinédzserek

A tinédzserkor a nemi hormonok termelődésével kezdődik, s ettől kezdve a feje tetejére áll a világ, a fiatal és a szülei számára is. Mit kezdjünk lázadó tini gyermekünkkel? Olvassa el!

A tinédzserkor bizony alaposan megváltoztatja gyermekünket és ezt sokszor a szülő nagyon nehezen fogadja el. Mielőtt naponta veszekednénk, kiabálnánk az eddigi szabályokra, családi rendre fittyet hányó fiatallal, először is gondoljuk végig, milyenek voltunk mi magunk? Nem hisztiztünk, csökönyösködtünk-e hasonló módon? Nem nőtt-e meg a mi igazságérzetünk is? Mennyire voltunk érzelmileg stabilak? Nem akartunk-e mi is feltétlen szabadságot, döntésjogot? A válasz feltehetően minden kérdésre az, hogy de, igen ugyanezt csináltam én is.

Ha megtörtént a beismerés, akkor már jó úton vagyunk. Azt kellene felidézni ekkor, hogy pontosan mi mire vágytunk a szüleinktől, mit szerettünk volna kérni, amit nem kaptunk meg (nem anyagi szinten). Milyen viselkedést vártunk volna el tőlük, hogy jobban érezzük magunkat? Nos, ha sikerült a rövidke időutazás, akkor próbáljuk meg beleélni magunkat az imádott gyermekünk helyzetébe is.

Ezek után legyünk elnézőbbek, higgadtabbak vele. Biztos, hogy minden szülő szeretné megóvni gyerekét a csalódástól, nehézségtől, de ezzel csak azt érjük el, hogy nem kap elég szabadságot és nem tanulja meg, milyen fontos hibát elkövetni, hogy legközelebb okosabban viselkedjünk, figyelmesebben menjünk bele egy szituációba. Mindenki a saját hibájából tud legkönnyebben tanulni és ezt a szülőnek szem előtt kell tartani.

Ahogy azt is, hogy a tinédzser korban bekövetkezett változások, mentális és fizikai síkon, nem a gyereken múlik, arról nem tehet. A hormonok tehetnek a hangulat ingadozásért, az érzelmi libikókáról és valójában minden furcsaságról, amely eddig nem volt jellemző rá. Nem baj, ha nem értjük meg őket. A legfontosabb, hogy bármilyen legyen is csemeténk, fogadjuk el. Érdeklődjünk a hobbijai, a kedvtelései iránt, foglalkozzunk vele minél többet, amikor csak engedi és nem akar egyedül lenni. Készüljünk fel, nehéz időszak vár ránk, amikor akár azt is érezhetjük, mintha nem is a miénk lenne az a gyerek, de ne ingerültséggel, hisztivel, veszekedéssel próbáljunk úrrá lenni a helyzeten. Azt persze értessük meg vele, hogy a rossz barátok, a drogok, az alkohol, a túl korai szexuális élet, vagy az internetfüggőség sehová sem vezet. Helyette kínáljunk izgalmasabb, érdekesebb időtöltést, akár a barátaival együtt.

A megértés, a feltétel nélküli szeretet, az elfogadás a legfontosabb. Így a legkönnyebb átvészelni ezt az időszakot.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.