Menü

Megszűnik az AFP vizsgálat

Júliustól változik a várandósok gondozása: az új jogszabály a védőnőket ismét helyzetbe hozza. Az eddig méltánytalanul háttérbe szorított védőnők szakértelmére alapoznak az új rendszer megalkotói.

A leendő kismamák számára igen fontos hír, hogy új terhesgondozási rendszer lép életbe 2014. július 1-től. Sok változást tapasztalhatunk, ha alaposabban elolvassuk az új rendelkezést, de a várandósok számára az egyik legfontosabb információ, hogy megszűnik a 16. héten végzett AFP vizsgálat. Ez azért is örömteli, mert a többek között a Down szindróma és egyéb súlyos megbetegedések kiszűrésére kitalált vizsgálat bizony egyáltalán nem volt megbízható, sok kismamára a frászt hozták, amikor visszarendelték újabb vérvételre. Pusztán pedig arról volt szó, hogy egyszerűen nem a 16. héten vettek a leendő édesanyától vért, így az eredmények sem lehettek megfelelőek.

Másik fontos újdonság, hogy júliustól mindent a védőnővel kell egyeztetni. A terhesség megállapítása után (szakorvosnak erről igazolást kell adnia) a védőnőt fel kell keresni, aki kiállítja a  várandós gondozási könyvet. A területileg illetékes védőnő mellett szakorvos, akár magánorvos, vagy szülésznő is gondozhatja a kismamát. Erre akkor van lehetősége az anyukának, ha nem magas kockázatú kismama, vagyis normál lefolyású terhességre számíthat. Ha bármilyen bonyodalom nehezíti a kilenc hónapot, mondjuk valaki veszélyeztetett terhes, vagy terhességi cukorbeteg, akkor viszont csakis szakorvos gondozását kérheti.

A szakértők az új jogszabály fontos pontjának tartják azt is, hogy a kiskönyvbe ezentúl fel kell jegyezni azt, aki felelősséget vállal a kismama állapotáért.

A tervek szerint a várandós könyvbe bele fogják fűzni a kötelező vizsgálatok beutalóit, hogy azt akár magánorvos, vagy a közfinanszírozott intézmény szakorvosa bármikor kiállíthassa. S hogy ezt megtették, attól kezdve a kórházak, egészségügyi intézmények kötelesek fogadni a kismamát, nem utasíthatják vissza.

A kismamákat érintő további változás még, hogy az AFP-n kívül további eggyel csökken a vérvételek száma. A vércukor terheléskor ugyanis már nem háromszor, csak kétszer böknek mostantól. Éhgyomorra, majd a cukor elfogyasztása után 120 perccel. A köztes, 60 perces vérvétel kiesik.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.