Menü

A selypítés bizony beszédhiba

A selypítés épp olyan beszédhiba, mint a raccsolás, vagy a pöszeség. Épp ezért nem kell megijedni, mert logopédus segítségével gyógyítható.

Sok kisgyerek selypít, főleg azokban a hónapokban, amikor még beszélni tanul. Ezt a legtöbb kicsi elnövi, de akad olyan is, akinél állandósul ez a beszédhiba.

A selypítés olyan beszédhiba, amely az úgynevezett sziszegő hangokat érinti, vagyis a gyerkőc rosszul ejti az sz, a z, a c, az s, a cs, a zs, vagy a dz, dzs hangokat. Általában ezt a hibát a fogak közé csúsztatott nyelv okozza, amiatt nem tudja a pici helyesen kiejteni az adott hangokat.

A selypítésnek számtalan oka lehet. Előfordulhat, hogy valaki a környezetéből vette át a hibás hangokat, a rossz kiejtést, ezért nagyon figyeljünk oda, hogy a gyereknek soha ne gügyögjünk, vagy beszéljünk hibásan, helytelenül, mert ez könnyen rögzülhet. Mindig tisztán, érthetően beszéljünk hozzá, nézzünk rá, hogy lássa, miként artikulálunk.

Más problémákból is adódhat a selypítés. Például fogváltáskor, az első fogak hiánya is megzavarhatja a csemetét. Ilyenkor érdemes megvárni, amíg az új csontfogak megjelennek, s ha azután sem rendeződik a helyzet, akkor felkeresni a logopédust.

Fognövekedési rendellenesség, esetleg a fogszabályzó is okozhat selypítést, ahogy hallásprobléma, vagy a nyelvizomzat gyengesége is. Éppen ezért az előző esetekben mindenképpen kérjük ki fogorvos szakvéleményét, nagyot hallás gyanúja esetén pedig szorgalmazzuk a hallás vizsgálatot. A nyelvizomzat gyengesége fakadhat abból, hogy a kicsi sokáig cumizott, esetleg nem szopott rendesen, vagy sokáig kapott cumisüvegből inni. Egy jó logopédus erre gyorsan fényt derít, ezért mindenképpen kérjünk szakvéleményt a beszédhibáról.

Az óvodákban általában nagycsoportos korban kerülnek fejlesztő szakemberhez a gyerekek, addig a szülők is legyenek türelmesek. Ha addig nem javul a hiba, nem enyhül a selypítés, akkor már eleve az intézményben is logopédusi képzést tanácsolnak a gyermeknek, amit érdemes elfogadni. Öt éves korig akár napról napra sok minden változhat a gyerekek beszédjében és attól sem kell megijedni, hogy túl későn kerülnek szakemberhez. Sok-sok otthoni gyakorlással, rendszeres foglalkozásokkal egy tanév alatt rendbe hozható szinte bármilyen beszédhiba.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.