Menü

A sérülések nagy része elkerülhető

A sérülések a sportolás, a mozgásgazdag életmód természetes velejárói. Elkerülhetetlenek, de a kockázatot lehet, és érdemes is csökkenteni. Fiatalon és idősebb korban egyaránt.

Sok szülő úgy választ sportágat csemetéjének, hogy az elsők közt azt latolgatja, mekkora veszélybe kerülhet gyermeke testi épsége. Ez helyes, de az igazság az, hogy általában nem azok a mozgásformák a legveszélyesebbek, amelyeket a közvélekedés gyakran emleget e téren. A választásnál fontosabb szempont, hogy mi illik az egyénhez, testalkatához, képességeihez, érdeklődési köréhez, illetve időbeosztásához, a több csak ezután kezdődik. Nem jellemző, hogy a sportoló gyermekekre ne figyeljenek oda, ugyanakkor a saját óvintézkedéseket is érdemes megtenni. A legjobb az, ha már fiatalon tudatosul a helyes gyakorlat, amely végigkíséri az adott sportágat, legyen az bármilyen mozgásforma.

Az egyik legfontosabb a helyes, precíz bemelegítés elsajátítása. Gyakran látni, fiataloknál és idősebbeknél egyaránt, hogy a felek – mondjuk fociban – egyszerűen belevetik magukat a küzdelembe, és baj gyorsan megvan. Néhány egyszerű gyakorlattal kiküszöbölhető a kockázat jelentős része, minimális izomátmozgatás után jöhet a nyújtás, valamint a boka, a térd, a derék és a végtagok többi részének a bemelegítése. Mindezzel a szalagokat, az izmokat és csontjainkat is védjük.

Bár ezt általában csak később érezzük, érdemes már idejében odafigyelni arra, hogy milyen körülmények között sportolunk. A cipő, a többi sporteszköz és a pálya milyensége, állapota sok mindent befolyásolhat, jó és rossz értelemben egyaránt.

A megfelelő védőfelszerelések beszerzése alapvető feladat, amelyet spórolásból sem szabad elmulasztani.

Amennyiben mégis megtörténik a sérülés, fontos az alapos kivizsgálás és kezelés, hiszen a félig gyógyulás később komoly, akár hosszú távú, tartós problémákat okozhat.

Fotó:
sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.