Menü

Piros, vagy inkább zöld?

Egyes országokban, például Romániában, vagy korábban Szingapúrban, a színtévesztők nem kaphatnak jogosítványt. Pedig ma már ez a szembetegség szemüveggel korrigálható.

A laikusok szerint a színtévesztők pontosan nem ismerik fel a jelzőlámpák színeit, miután a pirost összekeverik a zölddel. Valahogy így van, de nemcsak a piros szín hiányozhat egy színtévesztő felismerő skálájából.

Elvégeztem egy színtévesztőknek készített tesztet, s megállapíthattam, amit eddig is jól tudtam: pontosan tisztában vagyok, melyik szín milyen színű. Ez most nyilván olyan túl egyszerűen hangzik, pedig a színtévesztők számára nem olyan egyértelmű ez a kérdés.

A színtévesztés megállapítására többféle teszt létezik, ám a leggyakoribb az a fajta, amikor azonos színű pöttyök közé más színűeket rejtenek és ezek a normálisan látók számára jól olvasható számokat, vagy betűket képeznek.

Hazánkban mintegy 400 ezer embert érint ez a betegség, de szerencsére már nem kezelhetetlen, ugyanis az utóbbi esztendők komoly áttörést hoztak a színtévesztés korrigálásában. A kutatók ugyanis rájöttek, megfelelő szemüveg segítségével javítható ez az állapot.

A szemben, a színek érzékeléséért felelős sejtek, az úgynevezett csapok. Ezeknek három fő receptora van, a vörös, a zöld és az ibolya-kék. Ha valamelyik hiányzik, akkor beszélünk színvakságról, ha valamelyik gyengébben, rosszul működik, akkor pedig a színtévesztés állapota áll fenn. Ez a betegség lehet örökölhető is, de gyakoribb, ha valamilyen betegség folyományaként jelenik meg, zöld-, vagy szürkehályog miatt. Szerencsére a modern orvostudomány legújabb vívmányainak köszönhetően a színtévesztés nem állandó állapot, lehet rajta javítani.

Egyes országokban viszont a színtévesztők nem kaphatnak jogosítványt, sőt az Amerikai Egyesült Államokban csak megszorításokkal lehet valaki pilóta, ha ilyen nyavalyája van.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.