Menü

Nem tudtam, hogy terhes vagyok

A TLC egyik sorozata, olyan meglepő eseteket mutat be, amikor a kismamák későn, sokszor csak a szülés pillanatában értesülnek arról, hogy gyermeket várnak. De hogy történhet ez, mi lehet a magyarázata annak, ha valaki nem veszi észre, hogy terhes?

Az említett műsorban is mindig felteszik a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy valaki egészen a szülés pillanatáig nem ismeri fel, hogy várandós. Ezek a történetek pedig nem is olyan egyedülállóak, fizikai és pszichés okok is szerepelnek a magyarázatok között.

A TLC műsorában is sokszor említik, hogy nem voltak terhességre utaló jelek. Van, akiknek továbbra is van menstruációra utaló havi vérzése, olyan is előfordul, hogy nincs testsúlygyarapodás vagy pont a molett testalkat miatt nem vehető észre a terhességgel járó gömbölyödő pocak.

Igen, ezek reális magyarázatok, de ha jobban belegondolunk, hogy egy terhesség milyen testi, pszichés és lelki változásokkal jár, akkor nem csoda, hogy hiányérzetünk támad a magyarázó okok hallatán.

Minden esetben kell lennie pszichés vetületnek is, a tudat egyszerűen annyira kizárja a terhesség lehetőségét, gyermekvállalás gondolatát, hogy vagy tényleg nem jelennek meg a szokványos tünetek, vagy ha jelentkeznek, sem vesz tudomást róla a kismama. Ez a beszűkült tudatállapot adódhat abból, hogy az illető egyszerűen olyan élethelyzetben van (például: túl fiatal vagy túl idős) amikor elképzelhetetlen számára, hogy gyereket vállaljon, és nem is szeretne.

És van olyan eset is, amikor nem feltétlenül abból fakad a terhesség elutasítása, hogy az egyén nem szeretne gyermeket, csak éppenséggel közlik vele az orvosok, hogy nem lehet gyereke ilyen- olyan egészségügyi ok miatt. Ha valaki ezt elfogadja, és teljesen „beleéli” magát, akkor tudatilag éppen úgy képtelennek tekinti a teherbeesést, mint az, aki nem akar gyereket. Mindez tulajdonképpen azt is szemlélteti, hogy milyen jelentős szerepe lehet tudatunknak testünk „működésében”.

A legnagyobb probléma, hogy a terhesség késői felismerése komoly kockázatot jelenthet mind a kismamára mind a kisbabára nézve. A szükséges vizsgálatok hiányában, nagy veszélyt jelenthet egy kezeletlen terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi toxémia. 

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.