Menü

Elegendő élelmiszer, rosszul elosztva

Egy nemrégiben elkészített világrangsor szerint táplálkozás szempontjából Hollandiában a legjobb és Csádban a legrosszabb élni. Részletek és okok.

Az Oxfam nevű, szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet felmérése a magyar sajtót is bejárta. A szervezet olyan élelmiszer ipari és táplálkozási jellemzők szerint rangsorolta a világ országait, mint a hozzáférhetőség, az ár, a minőség, valamint a lakosság egészségi állapotát is vizsgálta bizonyos paraméterek alapján.

Ezek tükrében Hollandiában a legjobb enni, az élmezőny további sorrendje pedig: Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália.

Magyarország a 25. listán többek között Kanadával és Brazíliával a holtversenyben. Ami a mezőny hátsó szakaszát illeti, nem meglepő, hogy afrikai országokat találunk a rangsor végén. Etiópiát, Angolát és a sereghajtó Csádot. Míg a nyugat-európai országokban és a többi fejlett államban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés alapvető, a szegény nemzeteknél ez sokszor súlyos probléma. A hollandok változatosan esznek, viszonylag olcsó náluk az élelmiszer, míg a csádi családok költségvetésének mintegy háromnegyede megy el, méghozzá általában rossz minőségű táplálékra. Hollandia ráadásul jól szerepel a cukorbetegség tekintetében, igaz a túlsúlyosok aránya náluk elég magas.

A rangsor hátsó részében akadnak gazdag országok is, ezek elsősorban a nagyarányú cukorbetegségi előfordulás, illetve túlsúlyosság miatt kerültek oda.

A tanulmány megállapítja, hogy az éhezés (és az egyéb élelmiszerellátási problémák, anomáliák) egy olyan világban vannak jelen, amely egyébként mindenki számára elegendő táplálékot termel és állít elő. Míg a világ egyik része túlfogyaszt, akár egészen beteges szinten, addig a másik fele nap, mint nap éhesen fekszik le aludni.

Fotó:
pixabay.com

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.