Menü

Az ünnepi időszak árnyoldalai

Az év végi ünnepek magával ragadó hangulatát bizony a pénzügyi szolgáltatók is kihasználják, novemberben és decemberben csak úgy zúdítják ránk az akciós hitelajánlatokat.

Az ünnepi időszakban még erőteljesebb buzdítás zajlik a fogyasztásra, és a vásárlásra. Ha nem vigyázunk olyan szükségleteket és vágyakat támasztanak bennünk, amelyek egyébként távol állnak valódi belső igényeinktől, és pénzügyi lehetőségeinktől is. Ezek a mesterségesen felturbózott szükségletek olyan erővel hatnak ránk, hogy irreális döntésekbe hajszolnak minket.

Megtévesztőek és veszélyesek azok az üzenetek, melyek szerint az ajándékvásárlás nélkül nincs igazi ünnep, valamint, hogy ennek semmilyen anyagi helyzet sem állíthat akadályt, és a hitelfelvétel egy abszolút jó megoldás lehet ara, ha nincs pénzünk ajándékokra.

Ennek ellenére a karácsony előtti időszakban a hitelek iránt megnő a kereslet, és hajlamosak vagyunk az ünnepi hangulatban megfeledkezni, hogy az ünnepek után is élni kell valamiből, és a hitelt is vissza kell fizetni. Ez azért ördögi kör, mert nyilván a hitelfelvétellel az anyagi kereteinket akarjuk megnövelni, de ezt követően sem lesz pluszforrás, vagyis hiány keletkezik és továbbgördül immáron adósság formájában.

Ha mégis hitelfelvétel mellett döntünk, akkor se higgyünk azonnal az akciós feliratoknak. Mindenképpen hasonlítsuk össze az akciósnak hirdetett hitelt más bankok hitelkonstrukcióival, ezt a THM alapján tehetjük meg.  Ilyenkor főként a rövidebb futamidejű áruhitelek a népszerűek, melyekkel akkor is vigyázni kell, ha esetleg nulla százalékos THM-mel kínálják őket. Ezekben az esetekben is mindenképpen tisztázni kell, hogy az ingyenesség illetve más engedmény mennyi ideig van érvényben, vagyis milyen határidővel kell visszafizetni a kölcsönt ahhoz, hogy ezek a kedvezményes feltételek érvényesüljenek.

A THM mellett persze a kamatkockázatra is érdemes figyelni, mivel hosszú távon annak függvényében is változhat, hogy tulajdonképpen mennyit is kell visszafizetnünk. Ha viszont egy hitelnek fix törlesztőrészlete van, akkor a kamatkockázat kizárható.

Közhelyesnek tűnhet, de pusztán az ajándékok megvásárlásával, és az ünnepi lakoma finanszírozásával nem lesz boldogabb egy ünnep. Éppen ezért érdemes saját értékeink alapján mérlegelni azt, hogy az anyagi ráfordítások milyen összhangban vannak az ünnep valódi lényegének teljesülésével.

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.