Menü

Ma van a szülinapom!

Gyorsan elérkezett kisbabánk első szülinapja. Ekkora már nem is baba, hanem inkább kisgyerek, aki egyre önállóbb. Sok egyéves ilyenkor szülője kezébe kapaszkodva lépked, de olyan is akad, aki önállóan totyog. A beszéde is rohamosan fejlődik. Ha a szülinapi tortán a gyertyát még nem is fújja el egyedül, azért napról, napra egyre ügyesebb.

Csemeténk első életévéhez közel már igazi kis virgonc. Imád jönni-menni, mászva, vagy totyogva, esetleg kapaszkodva lépegetve, felfedezni a lakást, a szűkebb és tágabb környezetét. Akkor se keseredjünk el, ha a kicsi még nem megy egyedül. A szakemberek úgy vélik, minél tovább mászik, annál jobb. Előfordul, hogy csak 16-18 hónapos korra érnek meg a gyerekek az önálló járásra, úgyhogy ne legyünk türelmetlenek. Hagyjunk időt neki, hogy magától érje el ezt a fejlődési lépcsőt, ne erőltessük a járást, ha még inkább mászni szeretne.

Az egyéves gyerkőc beszédfejlődése is napról-napra alakul. Előfordulhat, hogy már tudatosan használ szavakat (anya, apa, baba, mama), de az, hogy csak a szavak elejét mondja (el, le fel, iiii, ééé, pá stb.). A szülők ebben a korban sokat segíthetnek olyan szótagismétlő szavakat használnak, amelyeket a kicsi is ki tud ejteni és be tud azonosítani, például: pápá, baba, tütü, vauvau stb.

Ekkora már több egyszerű felszólítást, kérést megért a babánk, tisztában van rengeteg szó jelentésével és tudja, hogy egy-egy tárgy mire való. Utánozhatja is bizonyos állatok hangját. Élvezi a közös éneklést, mondókázást, beszélgetést. Próbáljunk vele minél többet foglalkozni, meséljünk, daloljunk. Ebben a korban kifejezetten élvezik azokat a mondókákat, ahol a szöveget egyszerű mutogatás kísér (Csip-csip csóka, Tarka szárnyú pillangó, Lepke, Süti-süti pogácsát stb.). Adjunk a kezükbe egyszerű hangszereket, csörgőket, kis dobokat, xilofont, hadd élvezzék a zenélést ők is.

A játékaik továbbra is egyszerű dolgok. Igen hasznos a gúlaépítő, ahol az egyre csökkenő méretű formákat egymásba, vagy egymásra tudják helyezni. Jelöljünk ki neki egy kincsesládát, amibe a saját kis játékait ki és be tudja pakolni. Gurítsunk labdát, autót, kukucskáljunk, fogócskázzunk, bújócskázzunk vele.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.