Menü

Kisimíthatjuk ráncainkat

A kutatások szerint a barázdált, ráncos arcú emberek valós érzelmeinek felismerése nehézkes, mert a ráncok erősen torzítanak. Megakadályozzák, hogy az őszinte, belülről jövő érzéseink pontosan tükröződjenek az arcunkon. Az arctorna – nagy szerencsénkre- abban segít, hogy ráncainkon és arcunkra kiült érzelmeinken úrrá legyünk. Lehoczki Laura, arctorna trénert, állandó szakértőnket kérdeztük a témában.

- Miért tartja fontosnak az arctornát?

- Egy kutatás során, a kísérletben részt vevő személyek hatvan profi portrét néztek végig. Az idősebb emberekről készült fotókat általában, tévesen értelmezték. A portrékon szereplő embereket  „semleges" arckifejezéssel ábrázolták. A tesztalanyok ezzel szemben az idősebb, barázdált arcú emberek arckifejezését dühösnek, vagy szomorúnak látták. A kutatók szerint ennek oka, hogy az arcon lévő ráncok hatására az arc lefelé nyúlik, a száj lekonyul, íve lefelé szaladó lesz. A homlok, a ráncok miatt redőzött. Ezek arc béli összessége sajnos dühként, vagy szomorúságként értelmezhető.

A berlini Humboldt Egyetem szakértői arról számoltak be, hogy hasonló kísérleteik során a fiatalok, többnyire nem reálisan értelmezték az idősek arckifejezését. Szerintük a barázdált, ráncos arcú emberek valós érzelmeinek felismerése nehézkes. A ráncok egyértelműen torzítanak és megakadályozzák, hogy az illető aktuális kedélyállapota vagy szándéka tisztán tükröződjön az arcon.  A ráncok megakadályozzák, hogy  helyesen értelmezzük a nálunk idősebbek arckifejezését? Megkérdőjelezhetők az időskori mély ráncokból kikövetkeztethető személyiségjegyek?  És mi történt azokkal a fiatal arcokkal, akiknél lelki gondok, vagy a gyarló életmód hozza a mély vonásokat? A sima fáradtság még kialudható, a tartós kimerültség nyomai már maradandóbbak. Van visszaút? Tudunk korrigálni?

A válasz egyértelműen igen, bár nem könnyen! Lényeges, hogy a rácokat okozó külső tényezők alapos átgondolása, esetleg életmódváltás mellett tartsuk frissen, feszesen az arcunk bőrét és a bőr alatti apró mimikai izmokat. A kiváltó ok sajnos és általában tőlünk független, viszont saját arcunkon mi tudunk segíteni.

- Miről árulkodik az arcunk, miről árulkodnak a ráncaink?

- Néhány elmélet szerint a ráncok, a mimikai ráncok is beszédesek, árulkodnak tulajdonosuk addigi életútjáról, a világhoz fűződő viszonyáról, emberi kapcsolatairól, akár szexuális vágyairól, szexuális étvágyáról is. Az egészségi állapotról is sokat elárulhat az arc vizsgálata. Az emberi arc ráncai beszédesek, és nemcsak a fizikai, de a lelki történések is rávésik a maguk üzenetét az arcunkra. Gondoljuk át a naponta használt szmájlik sokszerűségét, a kis sablonarcok vonalaival jelzett pozitív és negatív gesztusok százait.

- Mi az arctorna lényege? Mit érhetünk el vele?

- Az arc karakterét természetesen nem változtathatjuk meg, de egyénre szabott gyakorlatokkal tetszőleges pontokon érhetünk el változást. Kisimíthatjuk a szemöldök közti gondterheltségre utaló és a homlokon futó, szigorúságot jelző ráncokat. Enyhíthetjük a lelkünk tükre körüli jelentkező szarkalábakat, karikákat és táskákat. Megerősíthetjük a felső szemhéjat tartó homloki izmainkat. Visszahúzhatjuk a kontúrját vesztett állat. A száj melletti és a bajusz ráncokat izommal tölthetjük fel. Lefogyaszthatjuk a tokát és ruganyossá edzhetjük a nyak izmait. Jó, ha a kigyúrt egészséges testhez egy sima, fiatalos arc tartozik, bár az utóbbinál nem kell eljutni a „szálkásodásig”.

Ideális, ha az arctorna szakszerű kozmetikával párosul. A bőrtípusnak megfelelően kiválasztott krémek, természetes anyagokból kevert pakolások, gépi és kézi masszázsok fontosak, de nem azonosak az arc tornájával. Egy kellemes masszázsnál arcunk izmai helyett a kozmetikus izmai erősödnek és dolgoznak.

- Milyen élettani hatásai vannak az arctornának?

- Az arctorna, izomerősítő hatása mellett, frissítő, vér-és nyirokkeringést serkentő hatású. Az edzésmunka teljesítése után kipirult arccal, és boldogsághormonokkal telítve, kisimultan, elégedetten térnek vissza az életükhöz a tréningezők. A boldogság akkor teljes, ha a  tréning után egy kellemes relaxációt is megengedhetünk magunknak.

Kapcsolódó cikkünk:
Miről árulkodnak ráncaink?

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?