Menü

Minden negyedik férjezett nő családon belüli erőszak áldozata Kínában

  • Dátum: 2013.11.27., 15:45

Az Összkínai Nőszövetség (ACWF) adatai szerint a házastársi kötelékben élő asszonyok egynegyede szenved családon belüli erőszaktól Kínában - segítséget ugyanakkor csupán töredékük kér.

A nők jogainak és érdekeinek érvényesítését szolgáló - kormányzati fenntartású - szövetség becslései szerint minden negyedik férjezett nő vált már házassága során családi erőszak áldozatává, vagyis szenvedett el valamilyen szintű bántalmazást otthonában, férje részéről. Ez a 270 millió kínai családot alapul véve csaknem hét magyarországnyi hölgyet jelent. A megdöbbentő statisztikát Tan Lin, az ACWF főtitkárja most ismertette egy szakmai konferencán, a jelenséget "a társadalmi fejlődés rákfenéjének" nevezve - írja a sina.com hírportál.    

Az ACWF honlapján fellelhető statisztikák szerint évente mindössze 50 ezer nő kér segítséget a gyengébb nemet segítő szervezetektől, családon belüli erőszak miatt ennek töredéke fordul bírósághoz. Ennek egyik oka a kínaiak magánügyeket illetően hagyományosan szégyellős volta, valamint a család elsőségét hirdető nevelés, de hozzájárul a jogi védelem hiánya is.    

Tíz évvel ezelőtt az ilyen esetek ismeretlennek számítottak az országban. Az érintett nők védelmére a mai napig csupán tartományi szinten létezik szabályozás, a nemzeti szintű jogszabály megalkotása a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg is folyamatban van. A törvény tartalmáról ráadásul egyelőre szinte semmit nem lehet tudni, annak ellenére sem, hogy a tervezet nyilvánosságra hozatalára az év elején 12 ezer aláírást tartalmazó petíció szólította fel a törvényalkotókat.    

A nők ellen családon belül elkövetett erőszak kérdése tavaly év vége óta számít "forró témának" Kínában. Akkor a 42 éves Li Jen esete váltott ki hatalmas visszhangot, miután halálra ítéltek őt amiatt, hogy - több év szenvedés után - megölte az őt sok esetben súlyosan bántalmazó férjét. Ezt követően, ez év elején, az ország egykori álomházasságának is családon belüli erőszak vetett véget. Az amerikai Kim Lee - számos korábbi tabut megdöntve - százmilliók előtt tárta fel a bántalmazását bizonyítói fotóit, azokat az internetre is feltöltve, és példáját azóta számos hölgy követte. Lee a hét elején egy, a hozzá hasonló cipőben járókat segítő alapítvány felállításának tervét jelentette be, ami újabb ösztönzőként hathat a helyzetükön változtatni kívánó áldozatok számára.

Forrás:
MTI

Fotó:
kigondoltam.blog.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.