Olajos magvak – a lenmag és a szezámmag
- Dátum: 2013.11.12., 18:54
- esszenciális zsírsavak, gyulladáscsökkentő, kalcium, kozmetika, lenmag, napraforgó, pisztácia, szezámmag, tojásallergia
Az olajos magvakról leginkább a nassolás juthat eszünkbe, például a napraforgó és a pisztácia, s mint az elnevezésük is mutatja, rendkívül magas a zsírtartalmuk. Azonban nem csak baráti összejöveteleken lehet ropogtatni előlük, hanem alkalmasak például a sütőipari felhasználásra is, s egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk is jelentős. Ilyen például a lenmag és a szezámmag.
A lenmag sok olajos maghoz hasonlóan kiemelkedő mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat (Omega 3 és Omega 6), s fogyasztása jótékony hatást fejt ki az érfalakra és az ízületekre. Megelőzi az érelmeszesedést, de olajos mag révén kismértékű hashajtó hatása is van, magas rosttartalma pedig magába szívja a szervezet számára használhatatlan méreganyagokat, vagyis kitűnő méregtelítő hatással bír. Olaját a kozmetikai ipar is alkalmazza, mert kitűnő hatást fejt ki a bőrre is.
A táplálkozásban lenolajat saláták készítésére is lehet használni, ízletes vitaminbomba készíthető a segítségével. Fontos alapanyaga a teljes kiőrlésű pékáruknak, kenyereknek és pogácsáknak, s rendkívül jól használható aprósütemények ízesítésére is. Lisztté őrölve máshoz keverve az egészséges táplálkozás alkotóeleme, vízzel elkeverve pedig a tojást lehet vele helyettesíteni, ami jó hír a tojásallergiásoknak. Sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat és foszfort tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, a leggyakoribb rák és szív-érrendszeri betegségek ellen kiváló hatással rendelkezik.
A szezámmag fogyasztása kiemelkedően magas a kalcium tartalma miatt is egészséges, a magok közül kalciumból ez tartalmazza a legtöbbet. A szervezet számára könnyen emészthető, lassítja az öregedés folyamatát. A lenmag B1 és az E vitamin tartalma mellett nagy mennyiségű vasat raktároz, bővelkedik ásványi anyagokban, melyek közül a mangán, réz, magnézium, foszfor és cinktartalom kiemelkedő. A lenmaghoz hasonlóan a sütőipar előszeretettel használja.
Fotó:
pixabay.com
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.