Menü

Válassz kávét gourmet módra

5 tipp, hogy a borok után szemes kávét is magabiztosan válassz!

A borkedvelők számára már ismert, mennyire meghatározóak a borokra nézve a termőhelyi adottságok,például a talaj, a klíma, vagy a fajta kiválasztása – ezért is kapnak olyan nagy odafigyelést a dűlőszelektált tételek. A kávék világában sincs ez másként; az ínyencek a single origin, vagyis területszelektált szemes kávékra esküsznek, amelyeket novembertől már a szupermarketek polcain is megtalálhatunk.

Amíg a boroknál emlékeinkre és barátaink tippjeire hagyatkozva bátran kalandozunk Tokajtól Szekszárdon át a badacsonyi borvidékig, addig a szemes kávék kiválasztásánál kevesebb támpontunk van a minőségi választáshoz. Pedig néhány – a borok világából már ismerős – szempont kedvenc kávénk megtalálásában is remek iránytű lehet.

Ezért is döntött úgy a Douwe Egberts, hogy az Omnia Reserve új területszelektált szemes kávéi bemutatásakor négy hazai borászatot – a Laposa Birtokot, a Hernyák Birtokot, a Dúzsi Tamás Pincészetet és a Szent Tamás Pincészetet - kér fel testvérbirtokként, hogy együttműködésük során közösen építséktovább a bor- és kávékultúrát.

TippekGávris Ivántól, a Douwe Egberts szakértőjétől a minőségi szemes kávé választáshoz:

  1. Figyeljünk az eredetvédelemre– Az AOC vagy DOC rövidítések ismerősen csenghetnek a borkultúrában jártas fogyasztók számára, Franciaországban vagy Olaszországban ezekkel jelölik, ha egy olyan borkülönlegesség van a palackban, amely csak egy bizonyos régióra jellemző. Ezeknek a boroknak a minőségét szigorú helyi szabályozás is garantálja. A szemes kávék esetében szintén gyakran találkozunk az eredetvédelemre vonatkozó kifejezésekkel, például a világ legjobb kávéiról ismert Kolumbiában az IGP vagy PGI rövidítést használják az OFJ, vagyis Oltalom alatt álló Földrajzi Jelölésű termőhelyekre.
  2. Fedezzük fel a termőhelyek egyedi karakterét– Egy jó tokaji vagy badacsonyi bor kóstolásakor talán felfigyeltünk már a finom ásványosságra, sós ízre, ami a kőzetek miatt a borban megjelenik. Ez a vulkanikus kőzet teszi egyedivé Guatemala kávéit is. És ahogyan a talaj, úgy az éghajlat (a napos órák száma, a csapadék) a tengerszint feletti magasság és a kitettség, de a helyi hagyományok is hatással vannak a kávé ízvilágára és további karakterjegyeket adhatnak hozzá. Az indiai Malabar-parton például a Monszun széllel szárítják a kávészemeket, míg a brazil Santa Helena és Sao Vincente birtokokon későn szüretelnek, hogy intenzívebb gyümölcsösséget és édeskés utóízt kapjanak.
  3. A szemek mindent elárulnak– A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei. Ahogyan a szőlőnél, szüretkor itt is kiemelten fontos, hogy a gyümölcs ne sérüljön. Egyetlen csésze eszpresszóhoz körülbelül 50 szem kávéra van szükség, így többször át is válogatják a szemeket a kifogástalan minőség érdekében.
  4. Válasszuk a közepes pörkölésű szemes kávékat – A legtöbb szupermarketben kapható blend, vagyis különböző területekről származó és gyakran több kávéfajtából készülő házasítás erős pörkölést kap. De vigyázat, ahogy egy erősebb pörkölésű hordó néha elnyomja a bor karakterét, addig a pörkölés is elfedheti a szemes kávé finom illat- és ízjegyeit. Ezért a single origin kávéknál a világosabb, közepes pörkölés a jellemző, amely kiemeli aromáit.
  5. A fenntarthatóság is fontos szempont –A szemes kávé jár a legkevesebb háztartási hulladékkal, ráadásul a csomagoláson arról is találhatunk infót, hogy az adott cég mennyire veszi figyelembe a fenntarthatósági szempontokat, például a helyi termelők anyagi és egészségi állapotát, vagy épp gyermekeik taníttatását. A Fairtrade logó, mint a méltányos kereskedelem szimbóluma ebben ad útmutatást, ahogyan az UTZ logó is azt garantálja, hogy az adott kávét fenntartható módon termesztik.

Forrás, fotó:
PRevolúcó 

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!