Válassz kávét gourmet módra
5 tipp, hogy a borok után szemes kávét is magabiztosan válassz!
A borkedvelők számára már ismert, mennyire meghatározóak a borokra nézve a termőhelyi adottságok,például a talaj, a klíma, vagy a fajta kiválasztása – ezért is kapnak olyan nagy odafigyelést a dűlőszelektált tételek. A kávék világában sincs ez másként; az ínyencek a single origin, vagyis területszelektált szemes kávékra esküsznek, amelyeket novembertől már a szupermarketek polcain is megtalálhatunk.

Amíg a boroknál emlékeinkre és barátaink tippjeire hagyatkozva bátran kalandozunk Tokajtól Szekszárdon át a badacsonyi borvidékig, addig a szemes kávék kiválasztásánál kevesebb támpontunk van a minőségi választáshoz. Pedig néhány – a borok világából már ismerős – szempont kedvenc kávénk megtalálásában is remek iránytű lehet.
Ezért is döntött úgy a Douwe Egberts, hogy az Omnia Reserve új területszelektált szemes kávéi bemutatásakor négy hazai borászatot – a Laposa Birtokot, a Hernyák Birtokot, a Dúzsi Tamás Pincészetet és a Szent Tamás Pincészetet - kér fel testvérbirtokként, hogy együttműködésük során közösen építséktovább a bor- és kávékultúrát.
TippekGávris Ivántól, a Douwe Egberts szakértőjétől a minőségi szemes kávé választáshoz:
- Figyeljünk az eredetvédelemre– Az AOC vagy DOC rövidítések ismerősen csenghetnek a borkultúrában jártas fogyasztók számára, Franciaországban vagy Olaszországban ezekkel jelölik, ha egy olyan borkülönlegesség van a palackban, amely csak egy bizonyos régióra jellemző. Ezeknek a boroknak a minőségét szigorú helyi szabályozás is garantálja. A szemes kávék esetében szintén gyakran találkozunk az eredetvédelemre vonatkozó kifejezésekkel, például a világ legjobb kávéiról ismert Kolumbiában az IGP vagy PGI rövidítést használják az OFJ, vagyis Oltalom alatt álló Földrajzi Jelölésű termőhelyekre.
- Fedezzük fel a termőhelyek egyedi karakterét– Egy jó tokaji vagy badacsonyi bor kóstolásakor talán felfigyeltünk már a finom ásványosságra, sós ízre, ami a kőzetek miatt a borban megjelenik. Ez a vulkanikus kőzet teszi egyedivé Guatemala kávéit is. És ahogyan a talaj, úgy az éghajlat (a napos órák száma, a csapadék) a tengerszint feletti magasság és a kitettség, de a helyi hagyományok is hatással vannak a kávé ízvilágára és további karakterjegyeket adhatnak hozzá. Az indiai Malabar-parton például a Monszun széllel szárítják a kávészemeket, míg a brazil Santa Helena és Sao Vincente birtokokon későn szüretelnek, hogy intenzívebb gyümölcsösséget és édeskés utóízt kapjanak.
- A szemek mindent elárulnak– A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei. Ahogyan a szőlőnél, szüretkor itt is kiemelten fontos, hogy a gyümölcs ne sérüljön. Egyetlen csésze eszpresszóhoz körülbelül 50 szem kávéra van szükség, így többször át is válogatják a szemeket a kifogástalan minőség érdekében.
- Válasszuk a közepes pörkölésű szemes kávékat – A legtöbb szupermarketben kapható blend, vagyis különböző területekről származó és gyakran több kávéfajtából készülő házasítás erős pörkölést kap. De vigyázat, ahogy egy erősebb pörkölésű hordó néha elnyomja a bor karakterét, addig a pörkölés is elfedheti a szemes kávé finom illat- és ízjegyeit. Ezért a single origin kávéknál a világosabb, közepes pörkölés a jellemző, amely kiemeli aromáit.
- A fenntarthatóság is fontos szempont –A szemes kávé jár a legkevesebb háztartási hulladékkal, ráadásul a csomagoláson arról is találhatunk infót, hogy az adott cég mennyire veszi figyelembe a fenntarthatósági szempontokat, például a helyi termelők anyagi és egészségi állapotát, vagy épp gyermekeik taníttatását. A Fairtrade logó, mint a méltányos kereskedelem szimbóluma ebben ad útmutatást, ahogyan az UTZ logó is azt garantálja, hogy az adott kávét fenntartható módon termesztik.
Forrás, fotó:
PRevolúcó
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?
A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?
Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell
Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.