Menü

Házi praktikák - Fertőtlenítés természetesen

Olykor nem elég pusztán kitakarítani. A gondos háziasszonyok jól tudják a fertőtlenítés bizony elengedhetetlen, főleg a fürdőben, a konyhában és a WC-ben. Azonban nem elég pusztán a célunkat elérni, ügyeljünk arra is, hogy környezetbarát, vegyszermentes módon fertőtlenítsünk.

A fertőtlenítés hivatalos definíciója: azoknak a módszereknek az összessége, melyek alkalmazása során antimikrobiális hatású kémiai anyagokkal (oldat, aeroszol, vagy gáz formájában) pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe került mikroorganizmusokat.

A reklámokban számos olyan vegyszert, tisztító anyagot kínálnak nekünk, amelyek ezeket a fertőtő mikroorganizmusokat, gombákat, vírusokat, baktériumokat elpusztítja. Azonban sokan azt nem is sejtik, hogy a velük elért hatást otthoni, a háztartásban is fellelhető szerekkel is elérhetjük, nincs szükség a környezetet is károsító készítményekre. Ráadásul ezek az áruk nemcsak a környezetre vannak rossz hatással, hanem az emberi szervezetet is irritálják. A legenyhébb tünet a bőr kipirosodása, de ennél súlyosabb, komolyabb problémákat is okozhatnak, például sebesedést, ekcémát, állandó viszketést.  Egyáltalán nem kötelező mindezt elviselni a tisztaság érdekében. Számos, természetes fertőtlenítő is létezik, nézzünk csak körül a háztartásunkban.

Az ecet az egyik legsokoldalúbb háztartási szerünk. Nemcsak a főzéshez használhatjuk, hanem bizony az egyik legjobb fertőtlenítő szerünk. Az ablakpucoláson át, a vízkőoldáson keresztül a WC tisztításig szinte mindenre használhatjuk. Kiváló a penész ellen is. A mosogató-, mosó-, vagy kávéfőző gépbe üres programon alaposan átmossa, kitisztítja és fertőtleníti az adott eszközt.  Ha a felmosóvízbe öntünk belőle akkor szinte bármilyen felületen használhatjuk, nemcsak ragyogni fog tőle minden, hanem valóban tiszta is lesz, ráadásul fertőtlenítetten.  Sóval, szódabikarbónával, vagy mosószódával keverve fokozhatjuk a kívánt hatást.

Meg is érkeztünk a következő természetes fertőtlenítőhöz, a sóhoz. Régen, már a középkorban is, sebek, vágások fertőtlenítésére használták. Amikor nagyanyáinkat baleset érte a konyhában, azonnal sóba mártották a vérző ujjukat. Nem véletlenül. Fertőtlenít és seb összehúzó hatású is. Forró vízbe téve kitűnő felmosó, vagy általános tisztító szer.

A citrom is hasonló tulajdonságokkal bír. A levét nemcsak a hűtő pucolására, fertőtlenítésére, szagtalanítására használhatjuk. Bátran csepegtethetünk belőle öblítőnek a vegyszeres, műöblítő helyett. Rakhatunk a mosógépbe is belőle, fertőtleníti, fehéríti, megpuhítja a ruhákat. Kiváló zsíroldó is, sőt nagyszerű vízkőoldó is egyben. Felmosóvízbe is használhatjuk, ahogy az ecetet, vagy a sót is.

A teafaolaj fantasztikus tulajdonságait korábban már részleteztük. Ne feledkezzünk meg most se róla. Szivacsra, törlőrongyra csepegtetve belőle fertőtleníti, tisztítja, illatosítja a konyhapultot, gáztűzhelyet, fürdőt, wc-t. A természetben fellelhető legerősebb antibiotikum is, szuper dezodoráló, bőrápoló, gyakorlatilag a háztartásban nélkülözhetetlen szer. Illóolajként is alkalmazhatjuk.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.