Menü

A baba hetedik hónapja: A kis felfedező

A hetedik hónapban a babák többsége már biztosan átfordul mindkét oldalára. Egyesek megkezdik a kúszás-mászás bonyolult műveletét, sőt, akad, aki kapaszkodva képes felállni.

A hét hónapos babák igazi kis felfedezők. Most már képes haladni. Előfordulhat, hogy még csak odagurul a kinézett tárgyhoz, de van olyan kicsi, amelyik kúszva, sőt, aki mászva közlekedik. Megtámasztva szinte minden baba biztosan ül, néhányan önállóan is képesek erre.

A hét hónapos gyerkőcöket minden érdekli, mindent szeretne megfogni, megragadni, megvizsgálni. Ezért azokat a tárgyakat, amik számunkra értékesek, fontosak, inkább pakoljuk el bababiztos helyre. Figyeljünk arra is, hogy a csöppség továbbra is mindent a szájába vesz, ezért apró gyöngyök, golyók, egyéb mütyürök ne kerülhessenek a kezébe, mert könnyen fulladást okozhatnak.

A játékait a baba alapos vizsgálatnak teszi ki. Képes hosszú perceket azzal időzni, hogy egy-egy neki tetsző dolgot fogdoz, tapogat – például egy autó kerekét percekig pörgeti, vizsgálgatja, vagy a baba szemeit, száját próbálja kitapintani. Ha két építőkockát adunk a kezébe, akkor azokat összeütöget, a csörgőt lelkesen rázza. Egyik kezéből a másikba áttesz dolgokat, az etetőszékben ülve szívesen leejti azokat, s néz utánuk.

Most már a távolba is jól lát, teljes a színlátása is. A nevére odafigyel, megérti a nem, nem szabad kifejezéseket.

Igyekszik a maga módján kommunikálni. Például etetés közben, ha jól lakott, elfordítja a fejét, jelezve, hogy nem kér többet, vagy nyújtja felénk a kezét, ha idegen veszi ölbe.

Megkezdődik a szeparációs szorongás, ami azt jelenti, csak a közvetlen hozzátartozókkal szeret időzni, fél az idegenektől, legtöbbször csak anya és apa tudja megnyugtatni.

Egyre többet gagyog. Most már szótagokat ismétel: mamama, dada, dede, ede, dádá stb. Szívesen sikongat, kiáltozik.

A napirendhez tartsuk magunkat továbbra is. A hét hónapos kicsik naponta kétszer alszanak, egyet délelőtt, egyet pedig délután. Éjszaka a fogzás miatt előfordulhat, hogy nyugtalanul alszik. Továbbra se hagyjuk, hogy éjszaka, vagy bármikor sírjon. A sírás számára egy kifejező eszköz, azt tudatosítja, hogy valami nem jó, valami fáj, rossz a közérzete, fél, nem érzi jól magát egyedül.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.