Menü

Ami mindenkor ellazít, felfrissít és kikapcsol: a masszázs

  • Dátum: 2013.07.17., 11:20

Ha csak elképzeljük – aki már próbálta, az tudja – hogy egy szakember kezei közt milyen megújulásra képes a testünk, már a gondolat is bizsergető érzést okoz. Persze ehhez a régmúltban is alkalmazott dologhoz, le kell vetkőznünk bizonyos gátlásokat, de higgyék el megéri…

A masszázs kultúrája közel négyezer éves.  Az alkalmazásáról szóló első feljegyzést, egy kínai írásos emlékben találhatjuk meg amikor a masszázst papok végezték.  A majdnem háromezer éves egyiptomi falfestményekből következtethetünk arra, hogy már akkoriban is alkalmaztak masszázst a gyógyászatban. Indiában a Krisztus előtti 1800-as évek táján már gyógyfüveket is használtak a masszázs során. Később más népeknél is teret hódított, a sebesült katonák gyógyításában alkalmazták.

A masszázsra való utalások, zsidó írásos emlékek egészségügyi szabályai között is fellelhetők. A görögöknél és a római kultúrában pedig az orvosoknak érteniük kellett a masszázshoz, különben nem praktizálhattak. A későbbi századok folyamán például a gladiátorok izomlazító masszázsokat alkalmaztak küzdelem előtt és után. Ezek a sportmasszázsok szinte máig érvényben vannak. Magyarországon a török hódoltság ideje alatt terjedt el a masszázs és a fürdő kultúra, majd a Habsburg – birodalomban gyakorlása szinte tudománnyá vált. Velencében vált elterjedté a masszázs és a fürdő együttes alkalmazása, ez már a hidromasszázs elődje volt.

Az 1800 - as évek elején egy svéd vívómester kidolgozta a svédmasszázst, mely azóta változatlanul érvényben van. Ekkor alakult ki Finnországban a masszázs szaunával való összekapcsolása, vagyis a finn masszázs. A XX. században elején kezdett a masszázs speciális területekre tagolódni, így már szinte minden problémára gyógy - célú és frissítő masszázsokat alkalmazhattak.

A masszázs jótékony hatással bír elsősorban – mivel a legelső behatás is ezt éri – a bőrre. Erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztását, eltávolítja az elhalt hámsejteket, a bőr gyorsabban regenerálódik, sejtek hamarabb osztódnak, bőrben lévő erek kitágulnak, javítja az anyagcserét, ez pedig erősíti a szervezet védekezőképességét. Segíti a rugalmasság megőrzését, ezáltal lassítja öregedését.

Általánosságban a vérnyomás csökken, szív hatásfoka jobb lesz a légzés lassul, mélyül, a vese elkezd dolgozni. Az emésztőszervrendszer, gyomor és bélműködés felgyorsul. Bőr alatti kötőszövetben a nyirokkeringés fokozódik. Fontos a konszenzuális hatás, vagyis az egyik oldalt kezelve tudunk hatni a másik oldalra is.

Némely masszázstechnika csökkenti az érző idegvégződések érzékenységét, ezért gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalom fennállása esetén. A lágy fogások ingerlik megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, feloldja a feszültséget , segít az ellazulni. Megesik, masszázs közben, hogy a páciens egyszerűen álomba szenderül.  Vagyis a test, a lélek és az elme mélyen ellazul. A masszázs nem csak mozgásszervi betegségek esetén, hanem pszichés és mentális értelemben is segítséget nyújthat.

A masszázs hatására a megfeszült izmok ellazulnak, az ernyedt izomzat viszont helyreállhat a normál izomfeszesség. A masszázs elősegíti a tejsav kiürülését a fáradt izomzatból, így enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, az izom rugalmasságát. Az összehúzódás erejét növelve erősíti az izmokat, hatására az izommunka 20-30-szorosára is emelkedhet. Alkalmazható mozgásszervi problémákra, úgymint ízületi elváltozás, krónikus gyulladások, izmok elváltozásai, perifériás idegbénulás, valamint az izomsorvadás megállítása.

Csont, vagy ízületi sérülések következtében az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek,így lassul a vérkeringés, nyirokpangás, duzzanat alakul ki, s ez izomletapadásokhoz vezethet. Masszázzsal felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat az összetapadás, és az ízület visszanyeri aktivitását.

Növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását, így javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását, valamint javul a lerakódott salak és méreganyagok elszállításának hatásfoka.  A masszázs belső szerveink működését is befolyásolja, mert belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk zónáival.  Ezeknek a zónáknak masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint a máj, vese, vagy a szív működési zavarait. Hasonló elveken nyugszik a láb reflexzónáinak masszírozása.

Mint látjuk rengeteg jótékony hatással bír ez az ősidők óta használt módszer.  Mai – külső negatív behatásoktól sem mentes - modern világunkban, nem árt alkalmazni, hogy optimális állapotban tartsuk a testet és a szellemet egyaránt.

Fotó:
sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.