Menü

Szex és iskola

  • Dátum: 2013.03.12., 12:50

A mai kor paradox jelensége, hogy míg a pubertáskor fölgyorsított és a nemi élet egyre korábban kezdődik, ezzel párhuzamosan az ifjúkor természetellenesen kitolódik (lásd egyetemi évek).

Kutatások bizonyítják, hogy a nemi érés és az első szexuális élmény is egyre korábbra tolódik, utóbbi életkor tekintetében a fejlett nyugati országokban átlagosan 16 éves korra jellemző. Az átlag nem is olyan kifejező, mert sokkal fiatalabb életkort is magába foglal, 12- 13 évesek között sem ritka ma már a rendszeres nemi élet. Közben pedig az a jelenség is megfigyelhető, hogy az ifjúkor rendkívül kitolódik, a hosszú egyetemi évek már nemcsak egy szűk társadalmi rétegre jellemző. Ezt a folyamatot a „mamahotel” kifejezéssel is szokták érzékeltetni, ami azt jelenti, hogy a már igencsak felnőttkorban lévő személy hosszúra nyújtott tanulmányai alatt még mindig otthon él, a szülei teljes ellátást biztosítanak, furcsa képződménye a felnőtt és a gyermeki életnek és hatással van a párkapcsolatokra is.

A nemi érés és a szexuális élet egyre fiatalabb korban jelentkezik, ennek hátterében főként a tömegkommunikáció szerepét hangsúlyozzák, már a reklámok is sokszor szexuálisan túlfűtöttek. A jelenség oka komolyabb elemzést igényelne, nem lehet egy-egy tényezővel magyarázni. Persze mint minden másban, e témában is vannak örökérvényű jellemzők, az életkortól függetlenül az örömök egyik forrása a testi érintkezés. Mi emberek akárcsak beszéd-, szexuális potenciállal is születünk a környezetünk (nevelés, családi háttér, vallás, kortárs csoport stb.) hatására fog például meghatározott szakaszban kibontakozni, és ugyancsak ezek a tényezők befolyásolják azt is, hogy egyáltalán milyen viselkedést minősítünk szexuálisnak.

A serdülőkorban fókuszba kerülnek a nemi szerepek, a biológiai érés hormonális változásokkal jár. Ezek a folyamatok általában „szerelmi tárgyért” kiáltanak, ami érinthet egy kortársat, de az sem ritka hogy egy idealizált tanárra vetítődik ki. Felnőttként nem szabad kinevetnünk és lebecsülnünk a serdülőkori érzelmeket, szerelmeket, de tudnunk kell, hogy mi áll a hátterében. Ilyenkor főként a testben és lélekben zajló változások reakciójaként jelenik meg a szerelem érzése, a felnőttkori kapcsolatokhoz képest nagy különbség, hogy általában nem a másik fél személyisége áll a fókuszban, nem kiváltó ok. El kell ismernünk, hogy az iskolákban zajló felvilágosítási módszerek nem túl népszerűek, nehézkesek és emiatt aztán nem is túl hatékonyak. A felvilágosítás módszereinek hibái szoktak lenni például, ha túlságosan biológiai központú, ha nem életszerű, és az sem jó, ha elrettentő hatást akar gyakorolni. Persze a szülőknek is szembe kell nézniük ezzel a felelőséggel, nem ruházhatják át az iskolára és a pedagógusokra. Érdemes ezt a kérdést szülőként tudatosabban kezelni, és természetesen ehhez az is kell, hogy elsőként tisztáznunk kell saját viszonyunkat a szexualitással kapcsolatban.

A gyermeki szexualitás gondolata sokakat megrémiszt, pedig a korai szexuális élményeket már óvodáskorban is feltételeznek, az egy másik kérdés hogy ezeknél a valóban létező jelenségeknél (például játék a nemi szervvel) milyen értelemben beszélhetünk szexualitásról. A szexualitás át meg át járja életünket, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy ez szigorúan felnőtt téma, akkor a tabusítás hibájába eshetünk.
Sok- sok izgalmas kérdést tehetünk fel még, például hogy milyen következményei vannak a nemi kérdésnek és a szexualitásnak az iskolára nézve? Meddig terjed az iskola nevelő szerepe ebben a témában? Az osztályteremben lényeges szempont-e a nemi megkülönböztetés? Kinek a feladat a felvilágosítás?

Fotó:
sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.