Menü

Iskolai félelmek- Miért szorong a gyermek?

A félelem és a szorongás mindenki számára ismert érzelmi állapot, szélsőséges változatai komoly nehézséget okozhatnak, főleg gyerekek esetében. Gyakran okoznak teljesítményromlást, és viselkedés zavarokat, ezért fontos, hogy felismerjük, ha a gyermekünk fél és szorong az iskolában.

A két fogalom jelentése és tünetei nagyon hasonlóak, a pszichológia úgy tesz különbséget a kettő között, hogy a félelemnek konkrét tárgya van, a szorongás egy általánosabb negatív érzelmi állapot. A testi tünetek megegyeznek, általában a következő jelek utalnak rá: izzadás, hasi fájdalom, szájszárasság. A szorongászavarnak különböző típusai vannak, például a felnőttek körében is gyakori pánikbetegség. Ez a típusú szorongás legfőbb jellemzője, hogy epizodikus, átmeneti, váratlanul megjelenő intenzív félelem, ami fokozott testi tüneteket is okoz. Továbbá vannak különböző fóbiák is, ahol a félelemnek azonosított tárgya van.

Gyerekek esetében különösen fontos téma lehet a teljesítményszorongás jelensége, amely gyakori oka a rossz teljesítménynek. Olyan helyzetekben fellépő szorongás, ahol teljesítmény alapján értékelik a személyt, például vizsga, dolgozatírás, előadás, sportverseny esetében.  A pszichológusok két alapvető összetevőre bontják a teljesítményzavart, egyrészt jelentkezik az aggodalom, ami adódhat például másokkal való összehasonlításból, vagy a szégyentől való félelemből. A fokozott aggodalom gátolja a figyelmet és a koncentrációt, ezért csökken a teljesítmény. Az aggodalom mellett megjelenik a stressz is, ami testi tüneteket is okoz.

Itt érdemes megjegyezni az „önbeteljesítő jóslat” jelenségkörét. A tanárok és a szülők is elvárásokat hordoznak magukban a gyerekekkel kapcsolatban, ezek nem feltétlenül tudatosak, de közvetett módon hatnak a gyerekek teljesítményére. Kutatások igazolták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik felé pozitív teljesítményelvárásokkal viszonyultak valóban jól teljesítettek, de ennek fordított esete is beigazolódott. Vagyis a gyerekek iskolai teljesítményével kapcsolatos tanári elvárások jelentősen befolyásolják a gyerekek viselkedését, és eredményeit. De honnan érzékelik a gyerekek ezeket az elvárásokat? Például pozitív elvárások közvetett módon jelentkezhetnek több szemkontaktus, gyorsabb megerősítés, több mosoly formájában.

Létezik sikerfélelem is, melynek szintén gyakori helyszíne az iskolai légkör. Ez a jelenség megfigyelhető például jó tanulók esetében, mivel félnek a kirekesztéstől, szociális elutasítástól.

A krónikus iskolakerüléshez hasonló, de nem feltétlenül azonos az iskolafóbia. Ez a típusú szorongás, félelem nem jelent feltétlenül konkrét iskolai hiányzást, de negatív hatással van a teljesítményre. Jelei lehetnek például viselkedési problémák az iskolában, iskolakerülés, rosszullétek. Ez a fóbia gyakorlatilag az iskola elutasításában manifesztálódik, hátterében gyakran rejtőzik szorongás és depresszió. Többféle oka lehet, például félelem a társas helyzetektől, de gyakran az is probléma lehet, ha a szülők saját negatív iskolai élményekkel rendelkeznek és ezeket nem tudatos módon, de közvetítik gyerekeik felé is.

Nem kell minden rossz iskolai osztályzat mögött komoly zavart, vagy szorongást feltételeznünk, de nem szabad lekicsinyíteni a gyerekek iskolai problémáját. A gyerekeknek komoly kihívást jelent az iskolai élet, hiszen meg kell állni helyüket mind teljesítmény mind szociális szempontból, többféle elvárás is nehézkedik rájuk, és ezeket mindenki másképp kezeli. Komoly teljesítmény romlás esetén érdemes odafigyelnünk az okokra, de ahogy láthattuk, a kiválóan teljesítő gyerekeknek sem mindig egyszerű.

Fotó: sxc.hu

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.