Menü

Így fogj kezet: alapvető szabályok és hibák

  • Dátum: 2013.02.23., 20:39

Egy kézfogásban benne van az egész személyiséged. Épp ezért ez az üzleti életben különösen fontos „eszköz.” Főleg, ha rögtön jó benyomást szeretnél tenni partneredre. Bizonyos kultúrákban persze mások lehetnek a kézfogás szokásai.

Bármennyire is divatjamúlt dolognak tartjuk, fontos, hogy ismerjük a kézfogás alapvető szabályait. A bemutatkozásnál, az üzleti életben, az állásinterjún nem tudod a most rendkívül divatos puszival helyettesíteni. További fontos tudnivalókat gyűjtöttünk össze a kézfogásról.

- Kezdd szóbeli bemutatkozással! Mielőtt kinyújtod a kezed, mutatkozz be határozottan, érthetően! A kézfogás nem helyettesíti a beszédet. Bár egy hang nélkül is kiderül, hogy mennyire vagy ideges, esetleg agresszív.

- Az üzleti kézfogás legyen rövid és lényegretörő. Ha több, mint három-négy másodpercig tart (ez az ideális), lehet, hogy a másik fél kényelmetlenül érzi magát. Egyes felfogás szerint viszont a hosszú kézfogás a bizalom jele is lehet. A túl gyors változat arra utalhat: nincs időm, essünk túl a kötelezőkön, ne igazán érdekelsz.

- A kézfogás soha ne legyen erőszakos! Inkább tűnjön baráti gesztusnak, legyen tiszteletteljes!

- Ne rázd az egész válladat! Elég, ha csak az alkar dolgozik.

- Kerüld a „döglött hal” típusú kézfogást! (Ebben az esetben csak az ujjak találkoznak, a tenyerek nem simulnak össze.) Az üzleti életben ez nem sok jóval kecsegtet. Tudd, hogy a petyhüdt, puha kézfogású félre nem igazán számíthatsz. Nagy valószínűség szerint gyenge jellem. Esetleg undort vagy nemtetszést is kifejezhet a kézfogás ezen fajtája. Persze ez nem vonatkozik arra, aki egészségügyi okokból nem tud megfelelően kezet rázni. Ha állásinterjún ilyen a kézfogásod, ugyancsak nem sok jóra számíthatsz.

- Soha ne használj két kezet a bemutatkozáshoz. Ez túlságosan tolakodónak vagy személyeskedőnek tűnhet. (Barátok esetén megengedett.) Ezt egyébként politikusi kézfogásnak is nevezik. Talán épp azért, mert hamis, mesterségesen akar barátinak tűnni általa az illető.

- Izzadt tenyérrel ne fogjunk kezet! Ha nyirkos a kezünk, töröljük meg zsebkendővel vagy valamilyen nálunk lévő szövettel. Különben a másik személy zavarba jöhet.

- A Testbeszéd-kalauz arra is felhívja a figyelmet, hogy a nők, ha őszinte együttérzésüket akarják kifejezni, kerülik a kézfogást, inkább gyengéden tartják a másik kezét.

- Ha valaki a kézfogás során kissé elfordítja a másik kezét, és az övé kerül felülre, nyert helyzetben érzi magát.

- Ha még nem vagy profi, vagy gyakorlod a tökéletes kézfogás technikáját, és hibáznál, ne ess kétségbe. Több módon is mentheted a szituációt, például hangsúllyal, gyors bókkal, esetleg egy kedves kérdéssel.

Ki kinek nyújthat kezet?

Idősebb a fiatalabbnak, nő a férfinek, magasabb az alacsonyabb beosztásúnak, tanár/oktató a diáknak. Ha a férfi a női alkalmazottnak nem nyújt kezet, akkor az etikett szerint elmarad a kézfogás.

Forrás: eharmonia.hu
Fotó: sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.