A csokoládéról röviden
- Dátum: 2013.01.14., 15:01
- Németh Attila
Mi a csokoládé alapanyaga? Miért nem csoki a fehér csoki? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad válaszokat megkérdezett szakértőnk, Szántó Tibor csokoládékészítő mester.
- A csokoládé alapja egy trópusi növény, a kakaófa gyümölcsében található kakaóbab. A kakaóbabokat fermentálják, szárítják majd a csokoládé gyárakban pörkölik, hántolják, őrlik, konsírozzák és cukrot adnak hozzá - vezet be a csokoládékészítés alapjaiba a külföldi tapasztalatokat is begyűjtő, napjainkban azonban Magyarországon dolgozó csokoládékészítő mester.
Hogy egyáltalán mit nevezhetünk csokoládénak, arra pedig tömör, velős választ fogalmaz meg Szántó Tibor: - A magas minőségű étcsokoládé kakaómasszából, cukorból és kakaóvajból áll. Nagyobb részt természetes vaníliát és szójalecitint is adnak hozzá. A kakaó savasságát és kesernyésségét 25-35% cukor tudja egyensúlyban tartani a kész csokoládéban.
A különleges ízesítésű műremekeket is készítő mester hozzáteszi, a magas minőségű étcsokoládék jellemzően 65-75% közötti kakaótartalommal rendelkeznek. De lehetnek kivételek.
- Összességében nehéz definiálni a minőségi csokoládé fogalmát. Sok szemszögből lehet vizsgálni. Sokat kell kóstolni és érdemes kisebb márkákat is kipróbálni. Magyarország egy fejlődő piac, ami jó hír, hogy sok komoly márka elérhető már itthon is.
A sokszor hallott fehér csoki nem csoki dilemmáról diplomatikusan azt állítja, a fehér csokoládé alapja a kakaóvaj, amelynek a színe fehér-világos sárga, a kész csokoládéban ez 20-30%-ban található meg. A többi rész cukor és tejpor. A kakaó értékes összetevői jellemzően a szárazanyagban és nem a kakaóvajban található meg.
S ha már a minőség került szóba. Nem kerülhetjük meg a témát, hogy a retrohullámot meglovagolva újra a polcokra kerültek olyan rég látott ismerősök, mint a piros-citrom sárga csomagolású Maci és Kajla csokoládék. Ami, ha jól láttuk egyikőjük csomagolásán, mindössze 8%-os kakaótartalommal bír. Igaz, a kutya és az amúgy aranyos maci mellett rögtön a gyanút keltő „kakaós tejtábla” felirat díszeleg.
Szakértőnk azonban nem látja ezt katasztrófának – A piac szabad, így mindenki eldöntheti, milyen terméket vásárol. Jellemzően a csomagolás informál a termék összetevőiről és minőségéről.
A téli időszakban végül nem feledkezhetünk el a forró csokoládéról sem. – Az igazi forró csokoládé, nem pudingosan sűrű, nem tartalmaz tartósítószereket és alacsony a cukor tartalma – tesz rendet forró csoki káoszunkban a mester. Mint saját termékeiről írja: a forró csokoládé alapok is finom kakaóbabokból készülnek, természetes vaníliával ízesítve, csökkentett cukor tartalommal, sűrítő anyagok nélkül. A forró csokoládék jellemzően 70% kakaótartalommal rendelkeznek, eredet megjelöléssel, magas minőségű kakaóbabok felhasználásával.
Na, ezek után mindenki elgondolkodhat, vajh’ milyen porokból, alapokból keverik ki számunkra a forró csokoládénak hívott italokat?
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.