Menü

A csokoládéról röviden

Mi a csokoládé alapanyaga? Miért nem csoki a fehér csoki? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad válaszokat megkérdezett szakértőnk, Szántó Tibor csokoládékészítő mester. 

- A csokoládé alapja egy trópusi növény, a kakaófa gyümölcsében található kakaóbab. A kakaóbabokat fermentálják, szárítják majd a csokoládé gyárakban pörkölik, hántolják, őrlik, konsírozzák és cukrot adnak hozzá - vezet be a csokoládékészítés alapjaiba a külföldi tapasztalatokat is begyűjtő, napjainkban azonban Magyarországon dolgozó csokoládékészítő mester.   

Hogy egyáltalán mit nevezhetünk csokoládénak, arra pedig tömör, velős választ fogalmaz meg Szántó Tibor: - A magas minőségű étcsokoládé kakaómasszából, cukorból és kakaóvajból áll. Nagyobb részt természetes vaníliát és szójalecitint is adnak hozzá. A kakaó savasságát és kesernyésségét 25-35% cukor tudja egyensúlyban tartani a kész csokoládéban.

A különleges ízesítésű műremekeket is készítő mester hozzáteszi, a magas minőségű étcsokoládék jellemzően 65-75% közötti kakaótartalommal rendelkeznek. De lehetnek kivételek.

- Összességében nehéz definiálni a minőségi csokoládé fogalmát. Sok szemszögből lehet vizsgálni. Sokat kell kóstolni és érdemes kisebb márkákat is kipróbálni. Magyarország egy fejlődő piac, ami jó hír, hogy sok komoly márka elérhető már itthon is.

A sokszor hallott fehér csoki nem csoki dilemmáról diplomatikusan azt állítja,  a fehér csokoládé alapja a kakaóvaj, amelynek a színe fehér-világos sárga, a kész csokoládéban ez 20-30%-ban található meg. A többi rész cukor és tejpor. A kakaó értékes összetevői jellemzően a szárazanyagban és nem a kakaóvajban található meg.

S ha már a minőség került szóba. Nem kerülhetjük meg a témát, hogy a retrohullámot meglovagolva újra a polcokra kerültek olyan rég látott ismerősök, mint a piros-citrom sárga csomagolású Maci és Kajla csokoládék. Ami, ha jól láttuk egyikőjük csomagolásán, mindössze 8%-os kakaótartalommal bír. Igaz, a kutya és az amúgy aranyos maci mellett rögtön a gyanút keltő „kakaós tejtábla” felirat díszeleg.

Szakértőnk azonban nem látja ezt katasztrófának – A piac szabad, így mindenki eldöntheti, milyen terméket vásárol. Jellemzően a csomagolás informál a termék összetevőiről és minőségéről.

A téli időszakban végül nem feledkezhetünk el a forró csokoládéról sem. – Az igazi forró csokoládé, nem pudingosan sűrű, nem tartalmaz tartósítószereket és alacsony a cukor tartalma – tesz rendet forró csoki káoszunkban a mester. Mint saját termékeiről írja: a forró csokoládé alapok is finom kakaóbabokból készülnek, természetes vaníliával ízesítve, csökkentett cukor tartalommal, sűrítő anyagok nélkül. A forró csokoládék jellemzően 70% kakaótartalommal rendelkeznek, eredet megjelöléssel, magas minőségű kakaóbabok felhasználásával.
Na, ezek után mindenki elgondolkodhat, vajh’ milyen porokból, alapokból keverik ki számunkra a forró csokoládénak hívott italokat?

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.