Az intuitív étkezés művészete
- Dátum: 2025.04.12., 21:44
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- dietetika, egészség, életmód, étkezés, mentalitás, pozitivitás
A 21. századi ember táplálkozása egyre inkább elidegenedik attól a természetes folyamattól, ami egykor egyszerű és ösztönös volt. Napjainkban az étkezést számos külső tényező irányítja, ilyenek például a divatdiéták, a kalóriaszámlálás, az étkezési idősávok, vagy a közösségi média oldalakon látott egészségtelen testideálok. Ezeknek következményei igen súlyosak is lehetnek, hiszen az állandó elégedetlenség testképzavart, állandó bűntudatot, vagy akár táplálkozási zavarokat is okozhat.

Erre kínál megoldást az intuitív étkezés, amely egy olyan személetmód, ami nem a fogyásra, hanem a testünkkel való együttműködésre, a belső jelzések felismerésére és önmagunk elfogadására épül. Ez a megközelítés egyre nagyobb figyelmet kap nemcsak a laikusok körében, hanem a szakemberekében is, különösen a pszichológia és diatetika szempontjából.
Fontos tisztázni, hogy az intuitív étkezés nem egy diéta, vagy egy olyan trükk melynek segítségével odafigyelés nélkül le lehet adni a feleslegesnek vélt kilókat. Inkább egyfajta életmód – és szemléletváltásként érdemes tekinteni erre. Két amerikai dietetikus dolgozta ki ezt a módszert – Evelyn Tribole és Elyse Resch -, és olyan kliensek számára próbáltak megoldást találni, akiknél más típusú diéták nem okoztak hosszútávú változást.
A diéták már korábban említett káros hatásait szerették volna kiküszöbölni, és így született meg az intuitív étkezés elmélete, amelynek segítségével az ember újra kapcsolatba léphet a saját testével, annak éhség-és jóllakottságjelzéseivel, valamint érzelmi szükségleteivel, anélkül, hogy külső szabályok uralkodnának döntéseiken.

Az intuitív étkezés tíz alapelve nem szigorú szabályokként, inkább irányelvekként funkcionálnak, melyek segítenek lebontani a diétás mentalitást és visszatalálni az önmagunkkal való harmonikus kapcsolathoz.
1. Mondj nemet a diétás mentalitásnak! Az első lépés, hogy a külső elvárásokat megpróbáljuk felismerni és elengedni.
2. Tiszteld az éhséget! Az éhség nem egy gyengeség, hanem a test alapvető jelzése. Ismerjük fel korai jeleit és reagáljunk rá időben történő táplálkozással.
3. Békülj meg az étellel! Az étel nem ellenség, és mindenféle étel részese lehet az egészséges étrendnek. Az étkezés szabadsága ott kezdődik, hogy nem címkézünk fel egy ételt jónak vagy rossznak.
4. Állj ellen az ételrendőrségnek! Vagy legalábbis a kritikus hangnak a fejünkben, ami megkérdőjelez minden megevett falatot.

5. Fedezd fel a jóllakottság érzését! A jóllakottság nem azonos a túlevéssel. Finom, fokozatos érzés, amelyet meg lehet tanulni felismerni, ha jelen vagyunk az étkezésnél, és nem automatikusan, vagy sietve eszünk.
6. Találd meg az evés örömét! Az étkezés lehet örömteli, érzéki élmény nemcsak a túlélésről, hanem az élvezetről is szól.
7. Tiszteld az érzelmeidet! Nem kell étellel vigasztalnod magad, ha valamilyen negatív érzelem ér. Az intuitív étkezés támogatja az érzelmi tudatosságot és azt, hogy alternatív megküzdési stratégiákat találjunk.
8. Tiszteld a tested! Az elfogadás nem egyenlő a feladással. A testünk akkor is megérdemli a törődést, és a szeretet, ha még nem, vagy ha már elértük a kívánt formánkat.
9. Mozogj a jó közérzetért, ne a kalóriákért! A mozgás ne büntetés legyen, hanem kapcsolódás a testünkkel.
10. Tiszteld az egészség kíméletes táplálkozással! Az intuitív étkezés nem zárja ki az egészséges táplálkozást, de nem is kényszeríti ránk. A kíméletes táplálkozás lényege, hogy olyan ételekkel tápláljuk a testünket, amely támogatja a működését.
Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?
A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?
Saját kézi készítésű karácsonyi ajándékok – az odafigyelés legszebb formája
A karácsony az év azon időszaka, amikor a figyelmünk a lelassulásra, az együttlétre és az egymás iránti törődésre irányul. Ebben a különleges hangulatban egyre többen fordulnak a saját kézzel készített ajándékok felé, amelyek nemcsak egyediek, hanem valódi érzelmi értéket is hordoznak. Egy kézzel készített meglepetés messze túlmutat az anyagi értéken: időt, energiát és személyes gondoskodást testesít meg.
Hangolódjunk karácsonyra adventi és karácsonyi zenékkel
Ahogy beköszönt az advent, valami egészen különleges változik meg a mindennapok ritmusában. Rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik, az utcákon felgyúlnak a fények, és egyre gyakrabban kapjuk azon magunkat, hogy lassítani szeretnénk.
Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?
A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.
Illik pénzt adni karácsonyra?
A karácsony az ajándékozás, az összetartozás és a figyelmesség időszaka. Ebben az időszakban mindenki szeretné kifejezni szeretetét és megbecsülését szerettei felé, ám évről évre felmerül a kérdés: vajon illik-e pénzt adni karácsonyra, és ha igen, kinek, milyen formában és milyen összegben?