Menü

Minden, amit a másnaposságról tudni kell

A másnaposság sokak számára jól ismert állapot, hiszen egy jól sikerült fesztivál, koncert, házibuli, vagy akár csak baráti összezörrenés után is könnyen előfordulhat velünk. A tünetek egész széles skálán okoznak, ami személyfüggő is, de általában fejfájás, hányinger, szédülés, fáradtság, kiszáradás és általános rossz közérzet kíséri ezt az állapotot, ami akár az egész napunkra is kihathat. De mi is történik pontosan a szervezünkben ilyenkor?

A másnaposság hátterében nagyrészt bonyolult kémiai és biológiai folyamatok állnak. Az alkohol erőteljes vízhajtó hatással rendelkezik, ennek következtében a szervezet vizet, és azzal együtt olyan fontos elektrolitokat veszít, mint a nátrium, kálium és a magnézium. Miután az alkohol bejut a szervezetbe, a máj enzimei lebonjták, és közben egy köztes anyag, az acetaldehid keletkezik. Ez az anyag sokkal mérgezőbb, mint maga az alkohol, és jelentősen hozzájárul a másnaposság tüneteinek súlyosságához. Ennek felhalmozódása akár gyulladásos folyamatok is elindulhatnak a szervezetben, és sokszor ez felelős a rossz közérzetért és a hányingerért.

Az alkohol gátolja a máj glükóztermelését, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezethet, amely különösen fontos tényező, mivel ez az agy fő energiaforrása. Ha a glükózszint alacsony, az fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, ingerlékenységet és általános gyengeséget okozhat. Bár eleinte úgy érezhetjük, az alkohol legalább az alvásminőséget javítja, igazából csak az elalvásban segít, utána azonban megszakítja a mélyalvási ciklusokat és a REM – fázis rövidebbé válik.

Emiatt másnaposan akár egy hosszú alvás után is kimerültnek érezhetjük magunkat. Gyakran előfordulnak másnaposan gyomorproblémák is, melynek oka, hogy az alkohol irritálja a gyomornyálkahártyát, serkenti a gyomorsavtermelést és lassítja az emésztést. Ez okozhat gyomorégést, hányingert, vagy akár hányást is.

Ugyan az egyetlen tökéletes megelőzési eszköz, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, azonban, ha mégis erre adnánk a fejünket, van néhány dolog, aminek segítségével minimalizálni lehet a kárt. A mértékletesség az egyik legfontosabb dolog, hiszen, ha kevesebbet iszunk, akkor a szervezetünknek több ideje van lebontani az alkoholt, így kisebb az esélye annak, hogy másnap rosszul érezzük magunkat.

Mindenképp ajánlott étkezni ivás előtt, lehetőleg egy fehérjében, zsírokban és rostokban gazdag főétkezést elfogyasztani, mivel ez lassítja az alkohol felszívódását és enyhíti annak hatásait. Ivás közben is érdemes úgynevezett sörkorcsolyákat fogyasztani, mint a mogyoró vagy a ropi.

Mivel az alkohol kiszárítja a szervezetet, a megfelelő folyadékpótlás kulcsfontosságú. A legjobb, ha minden elfogyasztott pohár alkohol után, megiszunk ugyanannyi vizet, vagy cukormentes üdítőt. Az elektrolitok pótlására az izotóniás italok is jó választásnak bizonyulhatnak, ez sokaknak még a másnapot is segít gyorsabban átvészelni. Bizonyos tápanyagok, például a B – vitaminok és a cink segíthetnek az alkohol lebontásában és a másnaposság tüneteinek csökkentésében, így érdemes lehet vitamin, vagy táplálékkiegészítő formájában bevenni mielőtt útra kelünk alkoholt fogyasztani.

Ha már utolért a baj, és másnaposak vagyunk érdemes minél többet pihenni, illetve egy kiadós reggelit fogyasztani. A banán, zabpehely, zöldségek és tojás például segíthetnek helyreállítani az energiát és az elektrolitszintet. Mindenképp figyeljünk oda arra, hogy elég vizet fogyasszunk, és próbáljuk meg elkerülni a kávét, mivel az tovább fokozhatja a kiszáradást.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.