Minden, amit a másnaposságról tudni kell
- Dátum: 2025.03.23., 09:04
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- alkohol, elektrolitok, életmód, étkezés, másnaposság, ünneplés, vitaminok
A másnaposság sokak számára jól ismert állapot, hiszen egy jól sikerült fesztivál, koncert, házibuli, vagy akár csak baráti összezörrenés után is könnyen előfordulhat velünk. A tünetek egész széles skálán okoznak, ami személyfüggő is, de általában fejfájás, hányinger, szédülés, fáradtság, kiszáradás és általános rossz közérzet kíséri ezt az állapotot, ami akár az egész napunkra is kihathat. De mi is történik pontosan a szervezünkben ilyenkor?
A másnaposság hátterében nagyrészt bonyolult kémiai és biológiai folyamatok állnak. Az alkohol erőteljes vízhajtó hatással rendelkezik, ennek következtében a szervezet vizet, és azzal együtt olyan fontos elektrolitokat veszít, mint a nátrium, kálium és a magnézium. Miután az alkohol bejut a szervezetbe, a máj enzimei lebonjták, és közben egy köztes anyag, az acetaldehid keletkezik. Ez az anyag sokkal mérgezőbb, mint maga az alkohol, és jelentősen hozzájárul a másnaposság tüneteinek súlyosságához. Ennek felhalmozódása akár gyulladásos folyamatok is elindulhatnak a szervezetben, és sokszor ez felelős a rossz közérzetért és a hányingerért.
Az alkohol gátolja a máj glükóztermelését, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezethet, amely különösen fontos tényező, mivel ez az agy fő energiaforrása. Ha a glükózszint alacsony, az fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, ingerlékenységet és általános gyengeséget okozhat. Bár eleinte úgy érezhetjük, az alkohol legalább az alvásminőséget javítja, igazából csak az elalvásban segít, utána azonban megszakítja a mélyalvási ciklusokat és a REM – fázis rövidebbé válik.
Emiatt másnaposan akár egy hosszú alvás után is kimerültnek érezhetjük magunkat. Gyakran előfordulnak másnaposan gyomorproblémák is, melynek oka, hogy az alkohol irritálja a gyomornyálkahártyát, serkenti a gyomorsavtermelést és lassítja az emésztést. Ez okozhat gyomorégést, hányingert, vagy akár hányást is.
Ugyan az egyetlen tökéletes megelőzési eszköz, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, azonban, ha mégis erre adnánk a fejünket, van néhány dolog, aminek segítségével minimalizálni lehet a kárt. A mértékletesség az egyik legfontosabb dolog, hiszen, ha kevesebbet iszunk, akkor a szervezetünknek több ideje van lebontani az alkoholt, így kisebb az esélye annak, hogy másnap rosszul érezzük magunkat.
Mindenképp ajánlott étkezni ivás előtt, lehetőleg egy fehérjében, zsírokban és rostokban gazdag főétkezést elfogyasztani, mivel ez lassítja az alkohol felszívódását és enyhíti annak hatásait. Ivás közben is érdemes úgynevezett sörkorcsolyákat fogyasztani, mint a mogyoró vagy a ropi.
Mivel az alkohol kiszárítja a szervezetet, a megfelelő folyadékpótlás kulcsfontosságú. A legjobb, ha minden elfogyasztott pohár alkohol után, megiszunk ugyanannyi vizet, vagy cukormentes üdítőt. Az elektrolitok pótlására az izotóniás italok is jó választásnak bizonyulhatnak, ez sokaknak még a másnapot is segít gyorsabban átvészelni. Bizonyos tápanyagok, például a B – vitaminok és a cink segíthetnek az alkohol lebontásában és a másnaposság tüneteinek csökkentésében, így érdemes lehet vitamin, vagy táplálékkiegészítő formájában bevenni mielőtt útra kelünk alkoholt fogyasztani.
Ha már utolért a baj, és másnaposak vagyunk érdemes minél többet pihenni, illetve egy kiadós reggelit fogyasztani. A banán, zabpehely, zöldségek és tojás például segíthetnek helyreállítani az energiát és az elektrolitszintet. Mindenképp figyeljünk oda arra, hogy elég vizet fogyasszunk, és próbáljuk meg elkerülni a kávét, mivel az tovább fokozhatja a kiszáradást.
A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.
Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.
Mindent, amit a Sjörgen- szindrómáról tudni kell

A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség, amely elsősorban a külső elválasztású mirigyeket érinti, mint például a nyál- és könnymirigyek, ami szájszárazságot (xerostomia) és szemszárazságot (xerophtalmia) okoz. A betegség más szervrendszereket is érinthet, például a tüdőt és a veséket, és különböző súlyosságú formái léteznek, amelyek gyulladásokkal és vasculitissel járhatnak.
Diszhidrotikus ekcéma

Sok ember életében megjelennek különböző bőrbetegségek, melyek tünetei kellemetlenek, ilyen az ekcéma is, ellenben nem mindegy, hogy hol és milyen formában jelentkezik.
Hogyan kezeljük a tavaszi fáradtságot?

Bár a tavasz sokak számára energiát ad, egyesek mégis fáradtabbnak érzik magukat a változó évszakok miatt. Mai cikkünk segíthet a tavaszi fáradtság kezelésében, tippeket adhat a hangulati ingadozások kezelésére és arra is, hogyan erősíthetjük meg a mentális egészségünket.