Menü

Minden, amit a másnaposságról tudni kell

A másnaposság sokak számára jól ismert állapot, hiszen egy jól sikerült fesztivál, koncert, házibuli, vagy akár csak baráti összezörrenés után is könnyen előfordulhat velünk. A tünetek egész széles skálán okoznak, ami személyfüggő is, de általában fejfájás, hányinger, szédülés, fáradtság, kiszáradás és általános rossz közérzet kíséri ezt az állapotot, ami akár az egész napunkra is kihathat. De mi is történik pontosan a szervezünkben ilyenkor?

A másnaposság hátterében nagyrészt bonyolult kémiai és biológiai folyamatok állnak. Az alkohol erőteljes vízhajtó hatással rendelkezik, ennek következtében a szervezet vizet, és azzal együtt olyan fontos elektrolitokat veszít, mint a nátrium, kálium és a magnézium. Miután az alkohol bejut a szervezetbe, a máj enzimei lebonjták, és közben egy köztes anyag, az acetaldehid keletkezik. Ez az anyag sokkal mérgezőbb, mint maga az alkohol, és jelentősen hozzájárul a másnaposság tüneteinek súlyosságához. Ennek felhalmozódása akár gyulladásos folyamatok is elindulhatnak a szervezetben, és sokszor ez felelős a rossz közérzetért és a hányingerért.

Az alkohol gátolja a máj glükóztermelését, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezethet, amely különösen fontos tényező, mivel ez az agy fő energiaforrása. Ha a glükózszint alacsony, az fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, ingerlékenységet és általános gyengeséget okozhat. Bár eleinte úgy érezhetjük, az alkohol legalább az alvásminőséget javítja, igazából csak az elalvásban segít, utána azonban megszakítja a mélyalvási ciklusokat és a REM – fázis rövidebbé válik.

Emiatt másnaposan akár egy hosszú alvás után is kimerültnek érezhetjük magunkat. Gyakran előfordulnak másnaposan gyomorproblémák is, melynek oka, hogy az alkohol irritálja a gyomornyálkahártyát, serkenti a gyomorsavtermelést és lassítja az emésztést. Ez okozhat gyomorégést, hányingert, vagy akár hányást is.

Ugyan az egyetlen tökéletes megelőzési eszköz, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, azonban, ha mégis erre adnánk a fejünket, van néhány dolog, aminek segítségével minimalizálni lehet a kárt. A mértékletesség az egyik legfontosabb dolog, hiszen, ha kevesebbet iszunk, akkor a szervezetünknek több ideje van lebontani az alkoholt, így kisebb az esélye annak, hogy másnap rosszul érezzük magunkat.

Mindenképp ajánlott étkezni ivás előtt, lehetőleg egy fehérjében, zsírokban és rostokban gazdag főétkezést elfogyasztani, mivel ez lassítja az alkohol felszívódását és enyhíti annak hatásait. Ivás közben is érdemes úgynevezett sörkorcsolyákat fogyasztani, mint a mogyoró vagy a ropi.

Mivel az alkohol kiszárítja a szervezetet, a megfelelő folyadékpótlás kulcsfontosságú. A legjobb, ha minden elfogyasztott pohár alkohol után, megiszunk ugyanannyi vizet, vagy cukormentes üdítőt. Az elektrolitok pótlására az izotóniás italok is jó választásnak bizonyulhatnak, ez sokaknak még a másnapot is segít gyorsabban átvészelni. Bizonyos tápanyagok, például a B – vitaminok és a cink segíthetnek az alkohol lebontásában és a másnaposság tüneteinek csökkentésében, így érdemes lehet vitamin, vagy táplálékkiegészítő formájában bevenni mielőtt útra kelünk alkoholt fogyasztani.

Ha már utolért a baj, és másnaposak vagyunk érdemes minél többet pihenni, illetve egy kiadós reggelit fogyasztani. A banán, zabpehely, zöldségek és tojás például segíthetnek helyreállítani az energiát és az elektrolitszintet. Mindenképp figyeljünk oda arra, hogy elég vizet fogyasszunk, és próbáljuk meg elkerülni a kávét, mivel az tovább fokozhatja a kiszáradást.

Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban

A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.

Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?

A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.

Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa

A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.

„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás

Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).

Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes

Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.