Elment a hangod? – Így kezeld
- Dátum: 2024.12.02., 05:16
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- folyadékpótlás, fűszerek, gargalizálás, gyömbér, hangképzés, hangszál, méz
Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor elmegy a hangjuk, de azért nem kell megijedni, pár nap alatt rendeződik, viszont érdemes pár praktikát kipróbálni, hogy segítsük a gyógyulást.
Ahhoz, hogy meg tudjunk szólalni, azaz hangot adjunk ki, hangszálaink helyes működése elengedhetetlen. Főleg a téli időszakban tapasztalhatjuk, hogy a többször, szájon át belélegzett, hideg levegő miatt torkunk fáj, krákogunk, köhécselünk, és végül elmegy a hangunk. Amikor reggel arra ébredünk, hogy hiába kérnénk ágyba a kávét például, nem tudjuk megtenni, mert egy icipici hang sem hagyja el a szánkat, akkor bizony meg kell fontolni, hogy mit csinálhatunk, és mit nem csinálhatunk, hogy gyorsabban gyógyuljunk.
Nem minden esetben igényel gyógyszeres kezelést a dolog, de azért érdemes felkeresni a házi orvost, hogy nem áll-e egy csúnyább bakteriális vagy vírusos fertőzés a háttérben. Abban az esetben, amikor fertőzés miatt felső légúti panaszaink vannak, a köhögés, a garat-, vagy éppen gégegyulladás miatt sokat köhöghetünk. Ilyenkor a köhögés miatt a hangszálainkat megerőltethetjük, ettől ezek megduzzadnak, amitől pedig nem záródnak rendesen, azaz nem tudunk hangot kiadni.
Amikor megtörténik a baj, a hang sehol, egy dologra biztosan oda kell figyelnünk, mégpedig, hogy nem szabad erőltetnünk a hangképzést, mivel mnél jobban erőltetjük, annál rosszabb lesz a helyzet. Tessék pihentetni a hangszálakat, ami nem jelenti azt, hogy csak suttogni kell, de próbáljunk halkabban beszélni. A folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen, viszont az ne legyen se forró, se nagyon hideg, és az se baj, ha nem szénsavas.
Párásítsuk a lakást, hogy ne száradjunk ki, használjunk nyugtató hatású illóolajokat is, de érdemes valamilyen sós oldattal inhalálni is. Ugyanezt alkalmazhatjuk gargalizálással is, sokat fog segíteni a torkunk gyulladásánál. Étkezésnél kerüljük a túl sós, fűszeres ételeket, de iktassuk be a méz, a gyömbér és a fokhagyma fogyasztását. A méz és a fokhagyma antibakteriális hatású, tele vannak vitaminokkal, a gyömbér pedig természetes köhögéscsillapító is.
Amennyiben megoldható, ne nyúljunk a dohánytermékek után és az alkoholfogyasztást is mérsékeljük. A gyógyszertárakban remek készítményeket lehet kapni, amelyek enyhítik a kínzó köhögést, esetleg nyákoldó hatásúak, vagy gyulladást csökkentenek, vagy éppen mindezt egyszerre.
Amennyiben a tünetek napokon belül nem múlnak, mindenképpen keressük fel orvosunkat, mert lehet, hogy valamilyen komolyabb gond áll a háttérben. Akár egy reflux betegség is okozhatja a fent említett tüneteket, ezt viszont már gasztroenterológián kell tovább kezeltetni.
Amikor elmegy a hangunk, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, de ne ijedjünk meg, néhány házi praktikával segíthetjük a gyógyulást.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
Így működik a néma segélykérés

Egy balatonboglári étteremben egy nő a bántalmazottak kézjelzésével kért segítséget a pincértől. A személyzet azonnal értesítette a rendőrséget, akik a nő volt párját bilincsben vitték el. A Sign for Help kézjel a családon belüli erőszak áldozatainak segít csendben jelezni, ha veszélyben vannak.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.