Menü

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.

A taurin valóban energiát ad, de az energiaitalokkal szemben mellékhatások nélkül és kifejezetten a szív érrendszert támogatva teszi ezt. Először ökör epéből vonták ki, ami latinul, Bos taurus, melyről nevét kapta. A taurint azért adták energiaitalokhoz, mert mérsékli a nagy mennyiségű koffeinnek nyugtalanságot/idegességet okozó mellékhatásait.

Taurin a szabad aminosav

A taurin szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelen van a testben és más aminosavakkal szemben nem fehérjék felépítéséhez használódik fel. Szabad aminosavként a taurin a sejteken belül, a mitokondriumokban található, egy mitokondriális, öregedésgátló és antioxidáns tápanyag.

A taurin jelen van a mitokondriumokban és létfontosságú a mitokondriumok működéséhez és az energiatermeléshez.

Ha megnézzük, hogy hol található meg a legnagyobb koncentrációban taurin, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy energiaigényű és sok mitokondriumot tartalmazó szövetekben, mint amilyen pl. a retina, az idegek, az agy, a vese, a szív és a vázizomzat.

Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés, szív és érrendszeri panaszok, metabolikus szindróma, neurológiai rendellenességek és súlyosabb degeneratív betegségek jelennek meg. A szív teljes súlyának 1/3-át mitokondriumok teszik ki, és teljes aminosavkészletének több mint 50%-át a taurin adja. Így már érthető miért olyan szoros a kapcsolat a szív és a taurin között.

A taurin hiánya a mitokondriális energiatermelés csökkenéséhez, idővel pedig a mitokondriumok számának csökkenéséhez, majd halálukhoz vezet, így viszont az őket tartalmazó sejtek is elpusztulnak. A sejtpusztulás növekedés a szívelégtelenség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek egyik elfogadott okának tekinthető.

Szívelégtelenségben kevesebb ATP termelődik. A taurin csökkenti a pangásos szívelégtelenség és szívritmuszavar gyakori tüneteit, mint a terhelésre jelentkező légszomj, a bokák ödémája, a magas vérnyomás és magas koleszterin értékek, ami az erek meszesedését okozza

A taurin nélkülözhetetlen a máj általi méregtelenítés második fázisához, amikor a mérgező vegyi anyagok (pl. alkohol és gyógyszermaradványok) megkötése történik és szükséges az epetermeléshez. A taurin csökkenti a nem alkoholos és alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, és segít megvédeni a májat az alkohol káros hatásaival szemben.

Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség. A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben.

A cukorbetegség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a taurint, ahol 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben. A taurin szükséges a hasnyálmirigy béta-sejtek életképességhez, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai javítják az inzulinérzékenységet.

A 2-es típusú cukorbetegségben a taurin javítva a vércukor szabályozását és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, melynek legtöbb fő célpontjában a vesék, a retina és az idegsejtek állnak.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.