Menü

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.

A taurin valóban energiát ad, de az energiaitalokkal szemben mellékhatások nélkül és kifejezetten a szív érrendszert támogatva teszi ezt. Először ökör epéből vonták ki, ami latinul, Bos taurus, melyről nevét kapta. A taurint azért adták energiaitalokhoz, mert mérsékli a nagy mennyiségű koffeinnek nyugtalanságot/idegességet okozó mellékhatásait.

Taurin a szabad aminosav

A taurin szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelen van a testben és más aminosavakkal szemben nem fehérjék felépítéséhez használódik fel. Szabad aminosavként a taurin a sejteken belül, a mitokondriumokban található, egy mitokondriális, öregedésgátló és antioxidáns tápanyag.

A taurin jelen van a mitokondriumokban és létfontosságú a mitokondriumok működéséhez és az energiatermeléshez.

Ha megnézzük, hogy hol található meg a legnagyobb koncentrációban taurin, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy energiaigényű és sok mitokondriumot tartalmazó szövetekben, mint amilyen pl. a retina, az idegek, az agy, a vese, a szív és a vázizomzat.

Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés, szív és érrendszeri panaszok, metabolikus szindróma, neurológiai rendellenességek és súlyosabb degeneratív betegségek jelennek meg. A szív teljes súlyának 1/3-át mitokondriumok teszik ki, és teljes aminosavkészletének több mint 50%-át a taurin adja. Így már érthető miért olyan szoros a kapcsolat a szív és a taurin között.

A taurin hiánya a mitokondriális energiatermelés csökkenéséhez, idővel pedig a mitokondriumok számának csökkenéséhez, majd halálukhoz vezet, így viszont az őket tartalmazó sejtek is elpusztulnak. A sejtpusztulás növekedés a szívelégtelenség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek egyik elfogadott okának tekinthető.

Szívelégtelenségben kevesebb ATP termelődik. A taurin csökkenti a pangásos szívelégtelenség és szívritmuszavar gyakori tüneteit, mint a terhelésre jelentkező légszomj, a bokák ödémája, a magas vérnyomás és magas koleszterin értékek, ami az erek meszesedését okozza

A taurin nélkülözhetetlen a máj általi méregtelenítés második fázisához, amikor a mérgező vegyi anyagok (pl. alkohol és gyógyszermaradványok) megkötése történik és szükséges az epetermeléshez. A taurin csökkenti a nem alkoholos és alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, és segít megvédeni a májat az alkohol káros hatásaival szemben.

Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség. A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben.

A cukorbetegség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a taurint, ahol 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben. A taurin szükséges a hasnyálmirigy béta-sejtek életképességhez, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai javítják az inzulinérzékenységet.

A 2-es típusú cukorbetegségben a taurin javítva a vércukor szabályozását és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, melynek legtöbb fő célpontjában a vesék, a retina és az idegsejtek állnak.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?