Menü

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Inozitot elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmaznak.

Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozit. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat a feleszívódására.

Mihez szükséges?

Az agy működéséhez

A vese működéséhez

A pajzsmirigy működéséhez

A köztiagy működéséhez

A vérlemezkék képzéséhez

Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos adatokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között van.

Idegi károsodások, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, csökkent fizikai teljesítőképesség és cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés.

Az IR tulajdonképpen a cukorbetegség és azok szövődményeinek kapuja. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, erre a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel válaszol, vagyis túlműködik. A túlműködés hosszú távú következményeként a hasnyálmirigy elfárad, és kevesebb inzulint termel, ilyenkor alakul ki a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia közvetett módon nőgyógyászati panaszokat is okozhat: a rendszertelen menstruáció, a nehezebb teherbeesés vagy akár a meddőség is lehet az inzulinproblémák eredménye.

Az inozitol javítja a sejtek inzulinérzékenységét, továbbá segítséget nyújt a súlycsökkentésben, mely túlsúly esetén kiemelten fontos az inzulinrezisztenciával küzdők megfelelő állapotának fenntartása érdekében.Az inozitolt étrend-kiegészítőként alkalmazva a legjobb hasznosulás érdekében bő víz kíséretében - lévén vízben oldódó vitaminról beszélünk - a reggeli órákban vegyük be, vagy két részre osztva reggel, illetve este.

Amennyiben valakinél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, szükséges lehet egy nőgyógyászati felülvizsgálat is a PCOS kizárása érdekében.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.