Menü

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Inozitot elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmaznak.

Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozit. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat a feleszívódására.

Mihez szükséges?

Az agy működéséhez

A vese működéséhez

A pajzsmirigy működéséhez

A köztiagy működéséhez

A vérlemezkék képzéséhez

Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos adatokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között van.

Idegi károsodások, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, csökkent fizikai teljesítőképesség és cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés.

Az IR tulajdonképpen a cukorbetegség és azok szövődményeinek kapuja. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, erre a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel válaszol, vagyis túlműködik. A túlműködés hosszú távú következményeként a hasnyálmirigy elfárad, és kevesebb inzulint termel, ilyenkor alakul ki a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia közvetett módon nőgyógyászati panaszokat is okozhat: a rendszertelen menstruáció, a nehezebb teherbeesés vagy akár a meddőség is lehet az inzulinproblémák eredménye.

Az inozitol javítja a sejtek inzulinérzékenységét, továbbá segítséget nyújt a súlycsökkentésben, mely túlsúly esetén kiemelten fontos az inzulinrezisztenciával küzdők megfelelő állapotának fenntartása érdekében.Az inozitolt étrend-kiegészítőként alkalmazva a legjobb hasznosulás érdekében bő víz kíséretében - lévén vízben oldódó vitaminról beszélünk - a reggeli órákban vegyük be, vagy két részre osztva reggel, illetve este.

Amennyiben valakinél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, szükséges lehet egy nőgyógyászati felülvizsgálat is a PCOS kizárása érdekében.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!