Mit kell tudni az inozitról?
- Dátum: 2024.11.12., 05:05
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- állapot, alvászavar, cukorbetegség, egészség, étrend, inozit, inzulin, inzulinrezisztencia, nőgyógyászat, pajzsmirigy, PCOS, stressz, szorongásoldás
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Inozitot elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmaznak.

Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozit. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat a feleszívódására.
Mihez szükséges?
Az agy működéséhez
A vese működéséhez
A pajzsmirigy működéséhez
A köztiagy működéséhez
A vérlemezkék képzéséhez
Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos adatokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között van.

Idegi károsodások, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, csökkent fizikai teljesítőképesség és cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés.
Az IR tulajdonképpen a cukorbetegség és azok szövődményeinek kapuja. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, erre a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel válaszol, vagyis túlműködik. A túlműködés hosszú távú következményeként a hasnyálmirigy elfárad, és kevesebb inzulint termel, ilyenkor alakul ki a cukorbetegség.
Az inzulinrezisztencia közvetett módon nőgyógyászati panaszokat is okozhat: a rendszertelen menstruáció, a nehezebb teherbeesés vagy akár a meddőség is lehet az inzulinproblémák eredménye.
Az inozitol javítja a sejtek inzulinérzékenységét, továbbá segítséget nyújt a súlycsökkentésben, mely túlsúly esetén kiemelten fontos az inzulinrezisztenciával küzdők megfelelő állapotának fenntartása érdekében.Az inozitolt étrend-kiegészítőként alkalmazva a legjobb hasznosulás érdekében bő víz kíséretében - lévén vízben oldódó vitaminról beszélünk - a reggeli órákban vegyük be, vagy két részre osztva reggel, illetve este.
Amennyiben valakinél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, szükséges lehet egy nőgyógyászati felülvizsgálat is a PCOS kizárása érdekében.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.