Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
- Dátum: 2024.11.10., 10:14
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- B9, bőr, életmód, fehérjebevitel, felszívódás, folsav, nyugalom, sejtműködés, stressz, szervezet, szív, várandósság, vitamin
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.
A folsav egy vízben oldódó vitaminfajta. Kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
A folsav segíti az általános sejtműködést, a sejtnövekedést és az új sejtek fejlődését, segíti ezzel az öregedés jeleinek csökkentését. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, paraj) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, teljes kiőrlésű termékekben, diófélékben, paradicsomban, tojássárgájában illetve a gyümölcsökben.
Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Hiánya esetén őszülés, depresszió, hajjullás, hasmenés alakulhat ki. Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek.
A folsav napi használata segíthet a méreganyagok minimalizálásában is az egész szervezetben. A B9-vitaminban található antioxidánsok köztudottan csökkentik a bőr oxidatív stresszét. Az eredmény? A pattanások és aknék gyakoriságának és súlyosságának csökkenése.
A B9 vitamin bevitelére fokozottan oda kell figyelni várandósság idején, sőt, mivel a legnagyobb szükség az időszak legelején van rá, ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott a szedése.
Alkoholbetegségben a szervezet sokkal gyorsabban lebontja a folátot, és az kiürül, így a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakulhat hiányállapot.
Rossz felszívódást okozó emésztőszervi betegségek és beavatkozások miatt (lisztérzékenység, a bél gyulladásos állapotai stb.) szintén kialakulhat B9-vitamin hiány. Ritkább esetben egy génmutáció is vitaminhiányhoz vezethet, ilyenkor a szervezet a folsavból nem képes az aktív formát előállítani.
Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?
Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?
Lúgosító ételek nyomában
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.
Ínycsiklandozó diétás lasagne
Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
Elalvás előtti rángatózás okai
Stressz, az izmok természetes rándulása és az alkohol is okozhatja a kellemetlen rángatózást, amit egyesek elalváskor tapasztalnak - már ha felébrednek rá. Mindezen túl azonban súlyos betegség előjele is lehet, ha rendszeresen előfordul.
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.