Menü

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.

A folsav egy vízben oldódó vitaminfajta. Kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A folsav segíti az általános sejtműködést, a sejtnövekedést és az új sejtek fejlődését, segíti ezzel az öregedés jeleinek csökkentését. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, paraj) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, teljes kiőrlésű termékekben, diófélékben, paradicsomban, tojássárgájában illetve a gyümölcsökben.

Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Hiánya esetén őszülés, depresszió, hajjullás, hasmenés alakulhat ki. Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek.

A folsav napi használata segíthet a méreganyagok minimalizálásában is az egész szervezetben. A B9-vitaminban található antioxidánsok köztudottan csökkentik a bőr oxidatív stresszét. Az eredmény? A pattanások és aknék gyakoriságának és súlyosságának csökkenése.

A B9 vitamin bevitelére fokozottan oda kell figyelni várandósság idején, sőt, mivel a legnagyobb szükség az időszak legelején van rá, ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott a szedése.

Alkoholbetegségben a szervezet sokkal gyorsabban lebontja a folátot, és az kiürül, így a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakulhat hiányállapot.

Rossz felszívódást okozó emésztőszervi betegségek és beavatkozások miatt (lisztérzékenység, a bél gyulladásos állapotai stb.) szintén kialakulhat B9-vitamin hiány. Ritkább esetben egy génmutáció is vitaminhiányhoz vezethet, ilyenkor a szervezet a folsavból nem képes az aktív formát előállítani.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.