Menü

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.

A folsav egy vízben oldódó vitaminfajta. Kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A folsav segíti az általános sejtműködést, a sejtnövekedést és az új sejtek fejlődését, segíti ezzel az öregedés jeleinek csökkentését. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, paraj) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, teljes kiőrlésű termékekben, diófélékben, paradicsomban, tojássárgájában illetve a gyümölcsökben.

Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Hiánya esetén őszülés, depresszió, hajjullás, hasmenés alakulhat ki. Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek.

A folsav napi használata segíthet a méreganyagok minimalizálásában is az egész szervezetben. A B9-vitaminban található antioxidánsok köztudottan csökkentik a bőr oxidatív stresszét. Az eredmény? A pattanások és aknék gyakoriságának és súlyosságának csökkenése.

A B9 vitamin bevitelére fokozottan oda kell figyelni várandósság idején, sőt, mivel a legnagyobb szükség az időszak legelején van rá, ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott a szedése.

Alkoholbetegségben a szervezet sokkal gyorsabban lebontja a folátot, és az kiürül, így a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakulhat hiányállapot.

Rossz felszívódást okozó emésztőszervi betegségek és beavatkozások miatt (lisztérzékenység, a bél gyulladásos állapotai stb.) szintén kialakulhat B9-vitamin hiány. Ritkább esetben egy génmutáció is vitaminhiányhoz vezethet, ilyenkor a szervezet a folsavból nem képes az aktív formát előállítani.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.