Menü

Hogyan hat a táplálkozás a hangulatunkra?

Sokan nem tudják, de közvetlen összefüggés van az étrendünk és a mentális egészségünk között. Arról sokan értekeznek, hogy a megfelelő táplálkozás segít abban, hogy a fizikai egészségünk jól szolgáljon, de az utóbbi évek kutatásai rávilágítanak arra, hogy az étrendünk közvetlen kapcsolatban áll a hangulatunkkal, a stressz szintünkkel, és az általános közérzetünkkel. A munka világa, és az ezzel járó legalább nyolcórás műszakok sokszor arra kényszerítenek minket, hogy feldolgozott ételeket együnk, és rendszertelenül táplálkozzunk, pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor könnyen lehet, hogy könnyebbé válnak a mindennapjaink.

Különböző negatív hatásokkal járhat a rendszertelen táplálkozás, ilyen például a vércukorszint ingadozása. Étkezése során a szervezet vércukorszintje megemelkedik, de ebben túl gyors változás következhet be, hogyha egyszerre nagyon sokat fogyasztunk el magas cukortartalmú ételek formájában. Ennek tüneteként többek között jelentkezhet rajtunk a levertség, ingerlékenység és fáradtság. Annak érdekében, hogy egy stabil és egészség vércukorszintet tartsunk, érdemes lehet megfelelő mennyiségű rostban gazdag zöldséget és szénhidrátot fogyasztani.

Az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen az Omega – 3 zsírsav, mely csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, illetve segíti a sejtek közötti kommunikációt. Ezt főként halakban találhatjuk meg, de vannak különböző táplálékkiegészítők is, hogyha nem szeretjük a tengeri ételeket. Az egyik legegészségesebb halfajta a lazac, ami az említett zsírsavon kívül többfajta B – vitamint is tartalmaz, és immunerősítő hatással bír.

Ha már szóba kerültek a B – vitaminok, ezek közül több is (B6, B9, B12) fontos szerepet játszik az energiaszint és a jó hangulat fenntartásában. Ennek a vitaminnak a hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával, illetve szintén levertséget és fáradékonyságot okozhat. A leveles zöldségek, hús, tojás és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása hozzásegít a megfelelő B – vitamin szint fenntartásához, és a változatos táplálkozáshoz. Ezek nagy része nem igényel otthoni elkészítést, akárhol vásárolhatunk olyan kész ételeket is, amelyek tartalmazzák ezeket az alapanyagokat, így csak a változatosságra kell odafigyelnünk.

Bár a legtöbb ember számára a reggelek elengedhetetlen része valamifajta koffein tartalmú ital elfogyasztása, nem szabad túllőni a célon. A koffein rövid távon serkenti az agyat és segíti a koncentrációt, de ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, akkor könnyen ingerlékenységet, szorongást és álmatlanságot okozhat. Ezáltal belekerülhetünk egy olyan körforgásba, hogy a kialvatlanság miatt egyre több koffeint fogyasztunk, holott ez az okozója annak, hogy nem jutunk megfelelő minőségű alváshoz. Amennyiben nem szükséges, például a hétvégéken érdemes elhagyni a reggeli kávét, és helyette egy kellemes kakaót vagy smoothie-t meginni.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.