Menü

Az elektromos cigaretta mentális hatásai

„Túladagolta az e-cigit, hetek óta intenzíven fekszik egy tinédzser” - olvasom a neten.

Hetek óta a Heim Pál kórház intenzív osztályán kezelik azt a 17 éves fiatalt, aki illegálisan vásárolt elektromos cigaretta használata miatt került életveszélyes állapotba – írta a hazipatika.com.

A kórházban közel egy hónapja kezelnek egy 17 éves fiatalt, aki egy hétig élet és halál között lebegett, műtüdőre kötve mentették meg az életét. Mint kiderült, a dohánytermék okozta túladagolás következtében szenvedett toxikus tüdőkárosodást. Egyelőre kérdéses, képes lesz-e még valaha teljesen felépülni.

Hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra hívta fel a figyelmet, hogy dohánytermék Magyarországon kizárólag dohányboltokban értékesíthető. Az ízesített elektronikus cigaretta Magyarországon illegális, értékesítése szigorúan tilos.

Az elektromos cigaretta, Elf-Bar káros hatásairól már írtunk korábban weboldalunkon. Hiába ártalmas és bajt okoz, ennek ellenére mégis nagyon népszerű: több millió ember érintett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyeit, pláne, hogy összefüggést találtak az e-cigi használata és bizonyos mentális betegségek kialakulása között.

Korábbi cikkeink itt érhetők el:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-09/az-elektromos-cigi-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2022-07-08/az-elf-bar-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-09-03/e-cigi-nem-lelepo-hanem-belepo

Még mindig nagyon sokan úgy vélik, az elektromos cigaretta korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, ám ellenkezőleg: rengeteg egészségügyi kockázat rejlik mögötte, ha nem több, mint hagyományos társánál.

Azt eddig is kívülről fújtuk, hogy a különféle dohánytermékek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre, ám egy nemrégiben készült kutatás rávilágított arra, hogy a fizikai károsodás mellett bizony mentális következményekkel is járhat a dohányzás.

Az eredmények azt mutatták, hogy az e-cigi termékeket használók jelentősen nagyobb valószínűséggel küzdenek különféle mentális egészségügyi problémákkal, beleértve a depressziót és a szorongást. A tünetek között voltak olyan jellemzők, mint az alacsonyabb szintű figyelem, rosszabb alvásminőség.

Utóbbi és az elektromos cigaretta használata ördögi kör lehet: cigiznek a szorongás csillapítására, de aztán nem tudnak aludni és „pörögnek”, ami hosszú távon csak tovább ront a helyzeten.

Az e-cigit használók emellett ráadásul magányosabbnak bizonyultak és jelentősen több alkoholt fogyasztottak heti rendszerességgel.

Az e-cigarettázó fiatalok, serdülők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a felmérések szerint nem a hagyományos cigarettáról térnek át az e-cigarettára, hanem elsőként e-cigarettát használnak és gyorsan erős nikotinfüggőség alakulhat ki náluk.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.