Menü

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?

Sokan talán könnyen rávágják, hogy ez nem is sok, ennyit könnyen teljesítünk egy nap alatt, mások, akik idősebbek vagy nem annyira fittek, sportosak, talán úgy gondolják ez nehezebben teljesíthető. Ebben a cikkben a napi 10 ezer lépés kedvező élettani hatásai miatt megpróbáljuk rábeszélni a kedves olvasókat, hogy mindenképp érdemes törekedni rá, hogy legalább ennyit lépjünk napjaink folyamán.

Állítólag ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, fittek maradjunk és ne hízzunk el, elkerüljük napi tízezer lépést kell megtennünk.

Ez a hivatalos ajánlás. Lehet picit közhely már, de van benne igazság. Sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 ezer lépés milyen mértékben járul hozzá az egészségünkhöz, de hogy lehet megvalósítani ezt az elsőre nehéznek tűnő küldetést?

Jó hír, hogy a tízezer lépés nincs annyira kőbe vésve, ez lehet 8-9 ezer is, vagy 11 ezer, nem a pontos számokon van a hangsúly, hanem a rendszerességen és természetesen minden lépés sokat számít, akkor is, ha nem feltétlen pont 10 ezer. Egy új tanulmány szerint a napi 7 ezer lépés is jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ez pedig azért annyira nem tűnik megvalósíthatatlannak.

Hogy lehete ezeket a lépésszámokat elérni?

Természetesen elhatározás kérdése ez is, mint minden más. Annyi az egész, hogy eldöntjük ma vagy holnap reggel, hogy innentől gyalog járunk dolgozni, gyalog sétálunk a gyerekkel iskolába, oviba, bölcsibe, edzésre, szakkörre vagy ha ez nem megvalósítható (jómagam 3 gyerekkel indulok a város három pontjára reggelente és ugyanennyit fuvarozok délután is edzésre, szakkörre, tehát nálam például ez bármennyire is szeretném esélytelen) ám lehetséges iskola vagy óvoda után egy – egy sétát tenni.

Letenni az autót és elgyalogolni a boltba, vagy játszótérre, kutyát sétáltatni vagy a barátokkal találkozni. Ha tehetjük hétvégén tervezzünk rendszeresen egy-egy túrát, sétát a családdal.

Akik felelős állattartók, ők gyakran sétálnak a kutyusaikkal, nekik a napi lépésszám ezáltal könnyebben kivitelezhető, hiszen nekik köszönhetően jóval gyakrabban kimozdulnak a gazdik is a friss levegőre.

Örömmel láttam nyugdíjas ismerőseinknél, hogy amióta örökbe fogadtak kutyust, sokkal többet mozognak és sétálnak a friss levegőn a kutyasétáltatásoknak köszönhetően.

A napi tízezer lépés megtétele a súlytartásban, súlycsökkentésben is segíthet, így aki fogyást szeretne célul kitűzni azért, aki jobb közérzetet, ő pedig azért érdemes, hogy megtegye ezt a napi lépésszámot. Természetesen hozzá kell tenni, hogy csak abban az esetben segíti céljainkat a megtett jó pár km, ha séta után nem gondoljuk megérdemelt jutalomnak a pluszédességet, pizzát nasit és fagyit, mert akkor hiába tettünk meg annyi kilométert.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.