Menü

Közösségi kertek

Magyarországon közösségi kerteket főként Budapesten találunk, de vannak még elvétve országszerte vidéki városok is, ahol rájuk bukkanhatunk. Ezeknek a kerteknek a célja egyrészt, hogy olyan urbanizált területeken is tudjanak friss zöldséget és gyümölcsöt termelni az emberek, ahol erre nehezebben van lehetőség, illetve, hogy összekovácsolja azt a közösséget, akik együtt művelik ezeket a földeket.

Hogyan is működnek ezek a közösségi kertek? Több fajtájuk van, az egyik legkézenfekvőbb az, amikor egy társasházhoz tartozó kertet egy lakóközösség együttes erővel gondoz. Ehhez általában konszenzusos döntésekre van szükség, ami mentén kialakulhat az emberekben az igény arra, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a szomszédjaikkal, illetve születhetnek új barátságok is. A friss levegőn töltött idő és maga a kertészkedés, jótékony hatással van a mentális egészségre, ezen kívül pedig segít kicsit relaxálni és kiszakadni egy kicsit a városi hétköznapokból.

Sokszor oktatási intézmények is üzemeltetnek ilyen közösségi kerteket, ahol szemináriumokat tartanak, esetlegesen egyéb edukatív előadásokon vehetünk részt. Más, magán kézben fenntartott közösségi kertben is szoktak tartani azonban workshopokat és egyéb közösségi rendezvényeket. Fontos figyelembe venni, hogy ezeknek a kerteknek a gondozása, és a közösségi életben való aktív részvétellel a környezetünkre is odafigyelünk.

Hogyha új növényeket ültetünk, adott esetben városi környezetben, amely segít a levegő tisztántartását, hozzájárulunk egy egészségesebb ökoszisztéma fenntartásához. Ezen kívül az itt megtermelt zöldségeket, mi magunk gondozzuk és amellett, hogy a munkánk gyümölcsét jobb ízzel fogyasztjuk, az élelmiszer szállításból adódó környezeti terhelést is csökkentjük.

Hogyha valaki kedvet kap, hogy csatlakozzon egy ilyen közösséghez, netalántán létrehozzon egyet, fontos, hogy mindig legyenek friss ötletei azzal kapcsolatban, hogyan lehet a legjobban kihasználni a saját parcelláját és fenntartani az egészet funkcionális közösségként. Fontos lehet a talaj minőségének javítása, esetlegesen egy komposztáló létrehozása, hogyha még nincsen. Mivel a szabadban vagyunk, fontos, hogy ne szemeteljünk és ne tegyünk kárt a mások által gondosan nevelt növényekben.

,

Szeretnék hozni néhány példát közösségi kertekre, amelyeket megadott időpontokban külsősök is meglátogathatnak, adott esetben a részesévé válhatnak. A ZUGkert egy Zuglóban található közösségi kert, ami már több, mint tíz éve létezik és ezer négyzetméteren terül el. Itt főként az itteni lakosoknak vannak parcelláik, azonban rendszeresen szerveznek nyílt napokat, és vannak különféle szakmai, kertészeti és közösségi előadások is. A reGarden nevű hely is hasonlóan látogatható nyílt napokon az érdeklődök számára, bár ez a másikkal ellentétben egy tankertként funkcionál elsősorban, hiszem egy általános iskola által nyert pályázat miatt hozták létre.

Vidéken az egyik legkellemesebb hangulatú kis kertet Pécsett találjuk, amely a Zöld Folt Közösségi Kert névre hallgat. Bár ennek mérete nem akkora, mint fővárosi társaié, azonban itt nagy hangsúly van azon, hogy egy tényleges közösséget építsenek és beszélgetések jöjjenek létre. Szezonon belül szívesen várják azokat, akik kertészkedni szeretnének és szívesen részt vennének ennek a közösségnek az életében.

Majernyik Szilvia

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.