Menü

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Az időjósok szerint a következő napok is jelentős felmelegedést hoznak, a gyerekeket, időseket, szívbetegeket ez még jobban próbára teszi, hiszen az ő szervezetük egy ilyen nagymértékű felmelegedéshez nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni. Az arra érzékenyek, a szív- és érrendszeri betegek nyilvánvalóan nehezebben viselik az időjárás változásait.

Hogyan hat a melegfront a szervezetre?

A következő tünetektől szenvednek ilyenkor sokan: fáradékonyság, erős szívdobogásérzés, ödéma, nehézlégzés.

A melegfront közeledtével csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik. Minden frontra elmondható, hogy érzékenyebbé válhatnak olyankor a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, megjelennek a reumatikus panaszok.

A melegfront átvonulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. A vérzéshajlam fokozódása miatt gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás a kánikulai melegben.

Fel kell hívni a figyelmet a fokozott napvédelemre!

Egészséges embereknek is el kell mondani, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon és a mértéktelen napozást is kerüljük, hisz könnyen napszúrást kaphatunk, de a betegeknek még inkább oda kell figyelniük arra, hogy széles karimájú kalap, napszemüveg legyen náluk, kerüljék a közvetlen napfényt és öltözzenek kényelmesen, jól szellőzően.

Egy rossz ruhaválasztás a meleget még tetézheti, míg egy komfortos, világos, szellős öltözékben sokkal könnyebben viseljük a kánikulát.

Mi a teendőnk, ha valaki hőgutát kapott?

Ha látjuk valakin, hogy rosszul érzi magát, érdemes leültetni, lehetőség esetén lefektetni, a lehetőségeknek megfelelően alkalmazni hideg borogatást, esetleg felkereshetünk légkondicionált helyiséget.

Mindig gondolkodom, vajon ki kell hangsúlyozni a bőséges folyadékfogyasztást, de talán nem baj, ha megemlítjük, ugyanakkor a kánikulában érdemes kerülni a túl sok koffeines italt és az alkoholt! Tapasztalatból tudom, hogy a gyerekekre, és az idősebbekre fokozott figyelmet szükséges fordítani, ők ugyanis kevésbé érzik a szomjúságot, ezért gyakrabban kell figyelmeztetni őket az ivásra, a dehidratáció elkerülése végett. Maguktól már csak akkor jut eszükbe, mikor nagyon szomjasok.

Hogy mennyi vizet kell inni egy nap, vagyis kellene, arra már a neten számos napi folyadékszükséglet kalkulátor rendelkezésre áll, ahol a kért adatok megadása után megtudhatjuk mit, mikor és mennyit igyunk.

Felhívják a figyelmünket arra is, hogy nem szükséges drága ízesített ásványvizeket vásárolni, tökéletesen megfelel a csapvíz is, illetve, hogy mindenképpen kerüljük a cukrozott, illetve cukros innivalókat.

A folyadékszükséglet kiszámítása személyre szabott, de általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt számára naponta a 2 liternyi folyadékpótlás az ideális, persze aktív sport, nyári meleg, vagy komoly igénybevételt jelentő, izzadással járó fizikai munkavégzés esetén ennek akár a duplája, triplája is lehet a szükséges bevitel.

Mikor igyunk?

Nagyobb mennyiséget semmiképpen ne közvetlenül ebéd előtt, közben, illetve utána, mert az ekkor bevitt folyadék az ételt felhígítja az emésztőnedveket, így nem lesz megfelelő az emésztés.

Az előrejelzések szerint a következő napok jelentős felmelegedést, komoly kánikulát hoznak, ami még az egészséges szervezetet is megviseli, a szívbetegeknek azonban fokozott óvatosság szükséges.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!