Menü

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

A kedvező időjárás és a csalogató jó idő miatt sok olyan ember is útnak indul egy-egy erdei útvonalon, aki nem gyakorlott túrázó, nekik szedjük össze a legfontosabb tudnivalókat. Kezdjük a felszereléssel: egyáltalán mekkora zsák kell túrázni? Ha többnapos kirándulásra megyünk, akkor érdemes nagy zsákot vinni, ami kábé 40-50 literes, de ha egynapos túrában gondolkodunk, akkor nem kell hatalmas 50 literes hátizsák, mert felesleges. Ezesetben elég lehet gyerekeknek egy pici táska, szülőknek, felnőtteknek egy maximum 30 literes zsák.

Mit pakoljunk a táskába?

Fontos a váltóruha, hiszen túra közben leizzadhatunk, a gyerekek összesározhatják magukat a patakokban, elázhat a cipő is, így a váltócipő kötelező elem a zoknival együtt.

A táskába mindenképpen kerüljön sok víz, de minimum 1-2 liter és ennivaló, rágcsálni való.

Ami a harapnivalót illeti, akár rövidebb, akár hosszabb túrára indulunk, tervezzük meg, hogy mikor mit fogunk fogyasztani. Érdemes nem romlandó, energiadús (lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), de gyomorkímélő ételekben gondolkozni, amelyek nem okoznak telítettséget.

Ha szendvicseket viszünk, válasszuk a nem romlandó felvágottakat, szendvicsbe valót és lehetőleg legyen nálunk zacskó a szemétnek! Sok helyen nincs kuka, a szemetet pedig nem dobáljuk szét a természetben, ha mástól ilyet látunk, bátran szóljunk rá.

Ha gyerekekkel indulok útnak, mindig van nálam ragtapasz, sebkezelő gél, Anti hisztamin, szőlőcukor, zsebkendő, esetleg wc papír. Sosem marad otthon sem a kocsiban a kézfertőtlenítő sem, hogy azért evés előtt, wc után meg tudjuk tisztítani a kezünket a baktériumoktól.

Az esőkabát is praktikus és szerencsére nem jelent olyan nagy plusz súlyt a hátizsákban.

Vigyünk magunkkal és alkalmazzunk kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt be kell kenni, fújni magunkat. (Érdemes időben beadatni az encephalitis elleni védőoltást is. Az oltás a Lyme-kór ellen nem véd, ezért a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.) Érdemes magunkkal vinni kullancskiszedő csipeszt is.

A nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából tegyünk az úti csomagba könnyű fejkendőt vagy kalapot és magas faktorszámú napvédő készítményt, legyen nálunk napszemüveg is.

Mielőtt jó túrázást kívánnék, felhívom mindenki figyelmét, hogy tiszteljük az élővilágot! Ne etessük, bántsuk a vadon élő állatokat, és ne verjük le a búvóhelyüket, fészküket. Figyeljünk az erdő érintetlenségére! Ne szedjünk védett növényeket és ne hagyjunk sehol szemetet magunk után. Adjuk vissza úgy az erdőt, ahogy kaptuk és ahogy legközelebb is látni szeretnénk.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak