Menü

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

Akármilyen mozgást végzel, mindig használsz fel zsírt, szénhidrátot és fehérjét is ahhoz, hogy legyen energiád, ám nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen az életedben.

Az intervall edzések, mint a HIIT összességében több kalóriát égetnek el, mint például a súlyzós edzése. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy mikor, hogyan táplálkozol! A leghatékonyabb eszköz, ha a nap során a lehető legtöbb mozgást végzel és a lehető legkevesebb időt töltöd ülve. Minél változatosabb edzéseket iktatsz be, annál hatékonyabb lehet a fogyás a zsírtömegből.

A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós fogyáshoz csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek.

Ha az aktuális testtömeg fenntartásához szükséges, a nem, életkor, testméret és fizikai aktivitás alapján kalkulált napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz a test.

Ha egy nő naponta 1200, egy férfi pedig 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a hirtelen hízás. Ekkor ugyanis a szervezet tartalékoló üzemmódra vált, az alapanyagcsere később sem áll vissza, ha már befejezte a fogyókúrát, a kalóriamegszorítást. Emiatt nemcsak a leadott kilók térnek vissza, hanem még több plusz kiló rakódik le, mint a fogyókúra előtt.

Ahhoz, hogy fogyást érjen el, de ne csökkentse alapanyagcseréjét, úgy kell csökkentetni a napi energiabevitelt, hogy nőknél a napi bevitt kalóriamennyiség ne legyen kevesebb 1200 kcal-nál, férfiaknál pedig 1500-kcal-nál. Így lesz eredményes és tartós a fogyás.

Másrészt az is fontos, hogy ne váljon a kalóriatáblázatok rabjává, és ne haragudjon magára, ha időnként enged a finomságok csábításának.

Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit.

Ne feledje, a túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem hogy egészségesek legyünk és jól érezzünk magunkat a bőrünkben.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.