Menü

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

Akármilyen mozgást végzel, mindig használsz fel zsírt, szénhidrátot és fehérjét is ahhoz, hogy legyen energiád, ám nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen az életedben.

Az intervall edzések, mint a HIIT összességében több kalóriát égetnek el, mint például a súlyzós edzése. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy mikor, hogyan táplálkozol! A leghatékonyabb eszköz, ha a nap során a lehető legtöbb mozgást végzel és a lehető legkevesebb időt töltöd ülve. Minél változatosabb edzéseket iktatsz be, annál hatékonyabb lehet a fogyás a zsírtömegből.

A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós fogyáshoz csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek.

Ha az aktuális testtömeg fenntartásához szükséges, a nem, életkor, testméret és fizikai aktivitás alapján kalkulált napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz a test.

Ha egy nő naponta 1200, egy férfi pedig 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a hirtelen hízás. Ekkor ugyanis a szervezet tartalékoló üzemmódra vált, az alapanyagcsere később sem áll vissza, ha már befejezte a fogyókúrát, a kalóriamegszorítást. Emiatt nemcsak a leadott kilók térnek vissza, hanem még több plusz kiló rakódik le, mint a fogyókúra előtt.

Ahhoz, hogy fogyást érjen el, de ne csökkentse alapanyagcseréjét, úgy kell csökkentetni a napi energiabevitelt, hogy nőknél a napi bevitt kalóriamennyiség ne legyen kevesebb 1200 kcal-nál, férfiaknál pedig 1500-kcal-nál. Így lesz eredményes és tartós a fogyás.

Másrészt az is fontos, hogy ne váljon a kalóriatáblázatok rabjává, és ne haragudjon magára, ha időnként enged a finomságok csábításának.

Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit.

Ne feledje, a túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem hogy egészségesek legyünk és jól érezzünk magunkat a bőrünkben.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.