Menü

Progresszív izomlazítás a fáradt izmoknak

Fáradt testünknek néha pihenésre van szüksége, ezért alszunk, jógázunk, vagy csak pihenünk a tévé előtt. Van egy módszer, amivel gyorsan regenerálhatjuk fáradt izmainkat, ez a progresszív izomlazítás.

A módszer Dr. Edmund Jacobsonhoz köthető, aki az 1930-as években dolgozta ki a technikát. Dr. Jacobson vizsgálta, hogy a minket érő stressz hatások miatt nem csak pszichésen terhelődünk, hanem ezzel kölcsönhatásban testünk izmai megfeszülnek. A feszes izmok különböző kellemetlen tünetet idézhetnek elő, mint mellkasi fájdalom, fejfájás, légzési nehézségek, végtagzsibbadás és remegés, vagy éppen hát és derékfájdalmak.

Aki már járt ebben a cipőben, tudja, hogy ezt követi egy szorongásos állapot, hiszen aggódunk, hogy miért fáj ez, vagy az, sőt, még be is pánikolhatunk, ha valamilyen testrészünk lezsibbad. Ezek a reakciók teljesen normálisak, viszont itt újra indul az a bizonyos ördögi kör, mert ettől újra stresszelünk és újból előidézzük a tüneteket. Ebből a hurokból csak akkor tudunk kilépni, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, módszert, ami segít minket ellazítani. Erre dolgozta kis Jacobson a progresszív izomrelaxációt.

A technika lényege azon elven működik, hogy a módszerben leírtak gyakorlásával megnyugtatjuk izmainkat, ami segít megnyugtatni az idegrendszerünket is. Javul a közérzetünk, a kedvünk, nem feszengenek az izmaink, ami már nem fog fájdalmat okozni. Javítja a tartásunkat, utat enged a helyes véráramlásnak, enyhül a szorongás és pánik. A módszer lényege, hogy szépen sorban megfeszítjük egy-egy izomcsoportunkat, megtartjuk ezt a feszességet, majd ellazítjuk. Kezdjük a kezekkel, karokkal, majd az arcizmok következnek, ezután a váll és a hátizmok, a hasizmok, végül a láb és a lábfej izmai.

Ahhoz, hogy megfelelően ellazult állapotba kerüljünk, keressünk egy nyugodt, csendes helyet, együnk előtte egy keveset, hogy ne zavarjon menet közben az éhség. Vegyünk fel egy kényelmes, rugalmas ruhát, amiben nem fog gondot okozni a mozgás, majd feküdjünk, egy a padlóra helyezett polifoam matracra vagy takaróra. Összpontosítsuk a levegővételre, ami legyen kiegyensúlyozott és lassú. Az egész nem tart tovább, mint nagyjából fél óra, utána viszont egyszerűen végig tudunk vinni egy nehezebb napot.

Ahhoz, hogy a mozdulatokat helyesen el tudjuk végezni, először keressünk fel egy pszichológust, vagy kurzusvezetőt, ők segítenek abban, hogy ne „feszítsük túl a húrt”. Amint begyakoroltuk a megfelelő mozdulatokat, már alkalmazhatjuk is önmegnyugtatásra. Érdemes naponta kétszer beiktatni napirendünkbe ezt a kis relaxációs gyakorlatot.

A progresszív izomlazítás egy olyan relaxációs gyakorlat, mellyel nem csak fizikálisan, de pszichésen is megnyugtathatjuk magunkat, felfrissülhetünk és hatékonyan kezelhetjük a stressz okozta kellemetlen tüneteket.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?