Menü

Miért fontos a fényvédelem?

Benne vagyunk a nyárban, jönnek a melegebbnél melegebb napok, az erősebb UV sugárzás. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy UV sugárzás akkor is éri a bőrünket, amikor éppen nem a napon vagyunk, vagy nem strandolunk.

A napfény, mint tudjuk, nem csak a fény látható tartományát fedi le, hanem annál jóval többet. Ilyen az UV tartomány is. Beszélhetünk UV-A, UV-B és UV-C sugarakról. Az UV-A sugárzást a légkör nagyrészt elnyeli, csak kisebb része éri el a Földet, azonban ez képes áthatolni az emberi bőr legfelső rétegén. Az UV-B és UV-C sugárzás egy része szintén elnyelődik –azonban ami eléri a Földet, képes a jól ismert „leégés” jelenség kiváltására.

A napégés mértéke egyéni érzékenységtől is függ, de ettől függetlenül mindenki számára káros hatású.

Napégés vagy napallergia?

A napégés a bőr akut gyulladásos reakciója, melyet ultraibolya sugárzás okoz. Nyáron rendkívül gyakori panasz, és bár igen fájdalmas is lehet, jó esetben néhány napon belül elmúlik.

A napallergia tünetei sokszor összetéveszthetők a leégéssel, azonban fontos különbség, hogy napallergia esetén a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérő problémává válhat.

A napégés más égésekhez hasonló bőrsérülés. Kiváltója a nap UV-, főként az UV-B sugárzása.

Minél világosabb valakinek a bőre, annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet javasolt használnia. Természetesen, az, hogy valakinek sötétebb a bőre, könnyebben barnul, még nem indok arra, hogy ne használjon fényvédőt!

Ha már megpirultunk…

A bőr enyhe kivörösödését kezeljük napozás utáni balzsammal vagy aloe vera géllel. Ez sok vizet és egy kevés zsírt is tartalmaz. Hűsítő és nyugtató hatású. Fájdalom és enyhe hőemelkedés esetén vegyünk be fájdalomcsillapítót. Igyunk sok folyadékot!

A napfény nem csak leégést okozhat, hanem pigment foltokat is, korai öregedést, ráncokat és vízveszteséget a bőrben, hosszú távon pedig akár melanómák és más, bőrt érintő daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem szabad napoznunk, hiszen a megfelelő mennyiségű D-vitaminra a szervezetnek szüksége van, azonban fényvédelemmel és praktikus tanácsokkal elkerülhetjük a kellemetlen napégést és a bőrünk felesleges károsítását.

A fényvédő készítmények használata mellett ne tartózkodjunk napon a déli órákban, olyan ruhát választanunk, mely takarja a bőrünket és lehetőleg fehér vagy világos színű, továbbá fogyasszunk sok folyadékot.

Miért fontos az anyajegyekre különösen vigyázni?

A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve, ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett kerülnünk kell a túlzott napozást.

A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő faktorszámú naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap lekenni.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?