Menü

Hogy hatnak a savas ételek a fogainkra?

Közismert tény, hogy amit elfogyasztunk ételek vagy italok, azok hatnak a fogainkra. A fogorvosom mindig megjegyzi, hogy a savas ételek milyen kedvezőtlen hatással vannak fogakra s többek között ő maga is érzi, hogy mikor több savas gyümölcsöt, meggyet, narancsot eszik, bizony fogproblémák jelentkeznek nála. Ennek oka, hogy a savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás, ezt pedig, ha valakinek, akkor egy fogorvosnak el lehet hinni. Nézzük hogyan hatnak a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc eróziójának kialakulását okozhatja savas ételek, például friss citrusfélék, és italok gyakori fogyasztása, a legnagyobb kárt pedig a szénsavas vagy további cukrozott italok, valamint a bor vagy gyümölcsteák okozzák.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A problémán nem segítenek a cukros gyümölcslevek, a szénsavas üdítőitalok, a cukros édességek, kekszek, csokoládék, melyek károsítják fogainkat.

Ha nem szeretnénk egyre gyakrabban látogathatni a fogorvosi rendelőt, akkor a savas ételek fogyasztását korlátoznunk kell, így megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét.

Ha mégis olykor savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni vagy cukormentes rágógumit használni, ezek a praktikák ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat.

Az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, mely nem ér véget a fogsikálással, ide sorolható a fogköztisztítás, s említendő a szájvízhasználat is. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyedórát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük. Jó ötlet megelőzésre, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal, de a cukormentes rágógumi is jó szolgálatot tehet, serkenti ugyanis a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

Mi számít savas italnak vagy ételnek?

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak.

Mire ügyeljünk még a savas ételek, italok mérséklése mellett?

A fogmosáskor válasszunk kíméletes, puhaszálú fogkefét, s használjunk magas fluorid tartalmú fogkrémet, ezek segítenek a fogzománc megerősítésében és a fogszuvasodás megelőzésében.

Alapvető szájhigiéniával, rendszeres és alapos fogmosással, megfelelő táplálkozással, fogászati szűrésekkel, illetve a savas ételek és italok fogyasztásának visszaszorításával számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?