Menü

Hyalomma kullancs Magyarországon

Magyarországon is megtalálható már a rettegett Hyalomma kullancs – mire figyeljünk, mely tünetek jelzik a krími-kongói vérzéses lázat? Erről írunk ma.

Sajnos itthon is jelen van már a Hyalomma kullancs, amelynek csípése veszélyes, ugyanis a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha ilyet találunk magunkban és a cikkben felsorolt tüneteket tapasztaljuk magunkon.

Kullancsfigyelő projektet keretében próbálják a szakemberek feltérképezni a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését és előfordulását.

Hogyan került hozzánk ez a kullancsfaj és miért van belőle egyre több?

A klímaváltozás felelős az élőlények vándorlásáért, ennek köszönhető a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek a vonuló madarak közvetítésével hazánkba is eljutott kullancsok veszélyes kórokozókat képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Ez a kullancs eltér a nálunk megszokott kullancsoktól: például nagyobb a mérete, valamint jellegzetes sávozott lába van és nagyon gyorsan mozog!

A fertőzés következtében kialakuló panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg:

magas láz (akár hetekig is fennállhat)
hátfájás
ízületi fájdalom
gyomorfájás
gyengeség
vörös szem és torok
kipirult arc
súlyos esetekben sárgaság
a betegség előrehaladtával pedig gyakori az orrvérzés és a véraláfutások megjelenése.

A kiemelkedően magas, 30 százalékos halálozási aránnyal járó, Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz jelentős egészségügyi kihívást jelent a kullancs eredeti élőhelyén.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ahogyan az közismert: a kullancsot nem szabad nyomogatni, kenegetni, csipkedni, tekergetni, mert ekkor könnyen befecskendezi a mérgét a bőrbe, ehelyett inkább csipesszel fogjuk meg a szájszervénél, a bőrünk tövében és így megfogva húzzuk ki a vérszívót.

Mi történik, ha a feje beszakad?

A kullancs feje nem fertőz, mivel a kullancs terjesztette fertőző baktériumok a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Ha a kullancs feje beleszakad a sebbe, általában 1-2 napon belül magától kilökődik. Csak abban az esetben kell orvoshoz fordulni, ha a beszakadt fej körüli terület elkezd körben pirosodni, mert az utalhat arra, hogy a kullancs fertőzött volt.

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot. Az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?